logo

Dobro Jutro!

relovution

Danes (20.3.) je na programu sončev mrk v znamenju Rib, tik ob njem mladi mesec v znamenju Ovna. Nato bo sonce prestopilo točko pomladišča, prineslo nov letni čas, novo znamenje, novo rojstvo … pravzaprav je lahko novo vse, kar smo pripravljeni prenoviti! Vse to podpira obdobje naslednjih dveh tednov – do naslednjega (takrat luninega) mrka.

Mrki vedno pridejo v parih.
Je že tako, da v naravi sonce in luna plešeta drug z drugim vsak dan, sem in tja pa se eden izmed njiju malo bolj izpostavi. To je neke vrste ‘solo točka’ večnega plesa obeh nebeških svetil. Med prvim in drugim mrkom pa je čas, da stvari zasejemo in potem tudi gojimo. Simbolika tega nam kaže, da je včasih potrebno malo teme, da bolje vidimo stvari, ki se jih pri navajeni stopnji svetlosti ne da opaziti. Za kalitev semen pa vedno potrebujemo temen prostor. To velja tudi, če kalimo ideje in misli.

Če se v obdobju mrkov posvetimo sebi, v temni globini notranjosti lahko opazimo posebno področje, kjer je smiselno narediti kakšen premik. Tam so namreč teme, ki kličejo po tem, da bi bile videne in ‘osvetljene’. Področje življenja, kamor pade v vaši rojstni karti mrk, se bo zagotovo pokazalo na nov in drugačen način.

Ta mesec je astrološko najbolj intenziven v tem letu, in ta teden najbolj intenziven v tem mesecu. Simbolični preskok iz znamenja Rib v znamenje Ovna je najbolj dramatičen od vseh menjav znamenj. Med njima je velika tenzija, kot je tudi rojstvo same pomladi eksplozivno. Rojstvo je v sami naravi svojega dejanja najbolj intenziven dogodek v življenju. Rojstvo nikoli ne poteka počasi, čisto nežno ali brez neke vrste bolečine. Rojstvo je na nek način prva separacija, ki jo v življenju doživimo, in ne glede na količino ljubezni, je pri rojstvu nek trenutek krute ločitve.

Simbolično pa je to lahko naša duševna od-ločitev.
Zato je pomlad, kot rojstvo novega cikla in novega leta, lahko zelo pretresljivo obdobje.

Kaj nas lahko pretrese v obdobju tega mrka?
Velik poudarek je na ribjih kvalitetah v kombinaciji z zemeljsko Venero. Ta se počuti zelo doma v znamenju Bika in prizemljuje naše vrednote ter nekako ne pusti veliko prostora za ‘blefiranje’. Že mogoče, da znamenje Ribi rado in kvalitetno fantazira, ampak goji tudi iskreno, globoko ljubezen do vsega, kar je. Nihče ne ljubi tako brezpogojno vsega, kot ravno znamenje Ribi, ki v oceanu življenja pusti, da se ga dotakne karkoli priplava mimo. Ta ljubezen je nenavadnega značaja. To ni strastna, partnerska, materinska ali fizična ljubezen. To je ljubezen, ki presega vse, kar je, in sprejema vse, kar je. To je ljubezen, ki jo čutimo v duši, ki nas vodi in neoporečno točno pripelje tja, kjer rabimo biti, če poslušamo svoje najgloblje bistvo.

Povezuje nas z vsem, kar je in tudi tistim, kar morda še ni. Ribe so povezane z oceani, ti pa s tišino. Tišina je povezana z ranljivostjo, ki jo prinese popolno sprejemanje in jasnost tega, kdo smo. Je tisti del nas, kjer lahko sprejmemo čustva v popolnosti, popolno avtentičnost in popolno ljubezen do tega, kdo v resnici smo.

Sončev mrk na zadnji stopinji znamenja Rib na nek način govori o brezpogojni predaji. Gre za sveti trenutek, na nek način, za priložnost, da sprejmemo sebe, točno takšne kot smo, na najbolj iskren način. To je trenutek pred rojstvom, najtemnejši del noči, tik predno se pojavi svetloba. To je trenutek, ko mislimo, da ne bomo nikoli dočakali dneva, da ne bomo nikoli uspeli. Trenutek, ko vse spustimo in čakamo v tišini. Spustimo to, kar vemo, in samo še zaupamo. Nakar se nekaj premakne, dan se zbudi in življenje se zgodi – samo.

To pa se lahko zgodi le, če neresnični del naše maske žrtvujemo z namenom, da odkrijemo svoj pravi Jaz. Globina ribje modrosti in ljubezni se lahko čisto po ovnovsko prelije v energijo pravega Jaza, Sebstva. Ko pravi Jaz zaživi, pa ni nič nemogoče.  In Oven, ki prihaja s pomladjo, nas spodbuja k temu, da bi pokazali svoj pravi obraz!

Imamo priložnost, da skoraj dobesedno ‘zdownloadamo’ esenco svoje duše in jo na nek način prizemljimo. Če bomo sanjali, si to pišimo, zapomnimo in spoštujmo sporočila naše podzavesti.

Ego, ki nerad sodeluje pri teh transcendentnih opravilih, bo morda veliko pretrpel v takem obdobju. Pravi, čisti Jaz, pa lahko v takem obdobju resnično zablesti. Če ne vemo, kje smo in kaj počnemo, nam bo čas to kaj kmalu pokazal.

Ko se dokončno ločimo od starih paradigm, bomo vodeni z globoko srčno modrostjo. Ta nas popelje po logiki srca in duše v nove in neznane svetove, ki jih še moramo osvojiti. Tako posamezno, kot skupaj.

Smo pripravljeni za (in na!) res novo, dobro jutro?
relovution

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.