logo

Ekskluzivna Vodnarska Luna in Levjesrčno Sonce

luna.borV petek ščip v znamenju Vodnarja! V angleščini poznamo stavek ‘once in blue moon’, kar načeloma pomeni ‘zelo redko’. To ‘redko’ je zdaj.  Ne samo, ker je ta mesec to že druga polna luna, ta nima težkih aspektov in nam daje veliko prostora, da se posvetimo: Sebi.

S soncem (in Jupitrom in Merkurjem in kmalu spet Venero in tudi Marsom!) v Levu in luno v Vodnarju so zelo močno odprte teme Sebe in Družbe. Dinamika Jaza je živa, pripravljena na akcijo, na drugi strani pa je tu Družba, vsi ostali, za katere nam je mar in mi smo razpeti med ti dve točki. To je ena izmed najbolj poudarjenih tem trenutne nebesne simbolike: Jaz VS Drugi, s katero se hote ali nevede ukvarjamo tudi preko Venere.

Kar se retrogradne Venere tiče opažam, da že nekaj dni krožijo rahlo fatalna opozorila o temačnih, karmičnih dolgovih, ki naj bi nas pretresli do dna. Ljubimci, ki se jim ne moremo upreti in se čez nekaj tednov razblinijo ali spremenijo v pošasti so očitno na pohodu, ves svet je čustven in zasanjan, ker mu naj bi odpovedala zdrava pamet … ker se Venera obrača v nasprotno smer. No, jaz osebno se s tem ne strinjam.

Ljudje namreč  iščemo RESNIČNO ljubezen, in dokler je ne najdemo, so vse druge ravno tako pravilne in prave in nam kažejo točno to, kar rabimo vedeti in videti! Preko ljubezenskih odnosov se vedno največ naučimo, če smo pripravljeni prisluhniti sebi in se ne slepo oklepati  tega, kar mislimo, da hočemo. Osebno sem mnenja, da je vsak odnos karmičen, če se ukvarjaš s karmičnimi koncepti. Zato sem že rahlo zdolgočasena od teh melodramatičnih napovedi.

Venera je v Levu, ljudje! To je priložnost, da se posvetimo temu, kar je NAM res všeč, kar NAS zanima, kar je NAM pomembno. Kakšne so NAŠE želje, okusi, kaj ljubimo in cenimo? So NAŠE potrebe zadovoljene? Kaj želi NAŠA duša? Kakšno ljubezen si želimo in kaj želimo IZRAZITI? To je nekaj, kar nam takšno obdobje lahko zelo pomaga raziskati, in prosim ne izgubljajmo časa z nemogočimi nepričakovanimi ljubezenskimi aferami, ki naj bi se po 40 dneh izcimile – če je to del našega spoznavanja sveta, to pač rabimo, in to vsekakor ni slabo! Najslabše pri neuspelem ljubezenskem odnosu je to, da ni nič več kot prej – to pa je tudi najboljše.

Ne pozabimo, da Venera vlada tudi Tehtnici in Biku, ki se oba ukvarjata s pravičnostjo in vrednotami. Tu so spremembe lahko velike, in če potrebujemo privlačnega neznanca, da jih pomaga sprožiti v nas, tako pač bodi ;) .Vsi poznamo občutek, ko kupimo najboljšo obleko, ki je krasna in je vendar nikoli ne oblečemo. Ampak če te izkušnje ne bi imeli, bi si to obleko vedno želeli. Tako pa vemo, kaj nam ne pristoji in smo zaradi tega modrejši in sposobni boljšega odločanja v prihodnosti.

Podobno je z ljudmi, ki nam pokažejo del sebe, ki nam ne ustreza ali ni avtentičen, čeprav mislimo, da si ga želimo. Venera je koneckoncev kraljica lahkotnosti (ne lahkosti!) in ne pozabimo tega, to lahko zelo prav pride. Preresno jemanje svojih dramatičnih emocij ni izhod iz njih, ravno nasprotno. Bolj, ko se bomo oklepali starih čustev, bolj bomo izgubljali pot k novemu, pravemu, odkritemu Jazu. Lev ni brez razloga Levjesrčno bitje, ki vlada Pogumu, in zdaj bo toliko planetov v Levu, da si bomo morda končno res lahko upali biti, kdor smo.

Seveda bo Jupiter počasi šel v znamenje Device, Devica pa rada služi drugim, vsem ljudem. Vsi bomo prosperirali, če bomo sodelovali, služili drug drugemu – to je Resnica, ki jo počasi odkriva Jupiter, na drugi strani bo to od jeseni naprej sporočal tudi Saturn v znamenju Strelca. Trenutno se že obrača v pravo smer in podpira Vodnarski mesec.

Ampak zdaj smo še tu, sredi poletja, s Soncem, najpomembnejšo Zvezdo, v znamenju Leva. Zakaj je ta Levji  ‘JAZ SEM’ tako pomemben? Razviti Lev instinktivno ve, da lahko z zgledom spreminja svet, je razsvetljeni voditelj, ki s svojo avtentičnostjo lahko izrazi sebe in s tem dovoli drugim, da storijo isto: se realizirajo! Lev, ki je zadovoljen s sabo, rad deli svoj prostor pod žarometi in prav tu je paradoks, ki ga odkrivamo. Ko mi zacvetimo in zažarimo, s tem pomagamo drugim.

Ta polna luna nam pomaga osvetliti naše resnično mesto v svetu, da enkrat za vedno najdemo Sebe, nato pa tudi svoje širše ‘Pleme’ – Vodnarska Družina je katerakoli skupnost, ki nam daje občutek, da smo med sebi enakimi, da imamo duhovno, človeško, iskreno povezavo z ljudmi, ki so enakomisleči ali nam odpirajo nove horizonte. Ampak, da smo lahko odprti za novosti, moramo najprej biti gotovi vase – in to je tema tokratnega meseca v Vodnarju in Levjega Sonca.

Edini nasvet, ki bi ga res želela dati je torej: brigajte se zase! In to v najboljšem možnem smislu besede ;) !

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.