logo

Gnoj je Zlato in Zlato je Gnoj

ginkoV tem delu letnega cikla je svetlobe opazno vedno manj. Ljudje premikamo delovnike in obračamo ure, da bi ostali čimdlje v stiku s svetlobo. Narava tako postaja ekonomična, spušča tisto, česar ne rabi, vitalnost se zmanjša, rezerve se nabirajo tako v favni kot flori in tudi mi nismo izjema. To je Škorpijonski čas, ki mu vlada simbolika Plutona, ko si ne moremo več privoščiti toliko brezskrbnega poskakovanja, ker enostavno ni več energije za toliko aktivnosti. Šolsko in akademsko leto je tudi že v polnem zamahu, prvi in bolj lahkotni vtisi so mimo, zdaj stvari čakajo, da se vanje poglobimo.

Škorpijon napoveduje zimo in z njo obdobje introvertnega, bolj poglobljenega dela. Kot je naravno za princip Plutona se to zgodi precej neopazno, ampak kar naenkrat je tu čas, ko se je treba dokončno odločiti, kaj bomo počeli v obdobju čez zimo. Za katere aktivnosti se bomo zares odločili, kateremu študiju se bomo posvetili, smo resni, bomo znali vztrajati pri tistem, kar si želimo? To se bo začenjalo kazati zdaj.

Škorpijon se v skladu z naravo ubada s bolj temnimi temami našega življenja, v tem času je tudi uradno nekaj dni posvečenih smrti in drugim resničnostim, ki se nas v tem obdobju bolj dotaknejo, ker smo dojemljivi zanje – verjetno ravno zaradi odsotnosti svetlobe. Kontrasti so drugačni in svet deluje nekako podvodno, čarobno, mistično – od jutranjih meglic do popoldanskih osupljivih barv in stalno prisotnega posredovanja dežja. Veliko vode je v zraku, voda pa prinaša melanholijo, prinaša globinska čustva bližje na površino. Jesen ni vedno najlažji del leta, kajti v tem času delamo naravno refleksijo tega, kar smo spomladi planirali in želeli ustvariti. Je neke vrste čas za stik z realnostjo, ki lahko brutalno poseže v naše sanje, po drugi strani pa na srečo lahko zelo jasno pokaže, kje smo. To je darilo Plutona, ki se ukvarja z našo čustveno resnico, in zdaj, ko je sonce v znamenju Škorpijona, je idealen čas, da preverimo, kako se počutimo.

Ob tokratnem super-ščipu je aktivirana os Škorpijon-Bik.
Polna luna v Biku (vlada mu Venera) je tokrat povezana s tematiko naših vrednot. Bik simbolno ustvarja kar Škorpijon začuti. Bik vrtnari s tistim, kar Škorpijon zakorenini. Bik preveri v realnem svetu, če so Škorpijonske najgloblje želje uresničljive. Bik pomaga prevrednotiti ideje, ki niso realne in ki ne morejo biti ustvarjene na miren, počasen, varen način. Čustvena resničnost je Škorpijonska, fizično-zemeljska pa je Bikovska. Biku vlada Venera in to je zelo realen svet čutnosti in čudovitosti, ki pa ne obstaja, če se je ne moremo dotakniti. Ljubezen, kot Bik dobro ve, je resnična šele, ko se je lahko dotaknemo. In podobno Bik razmišlja o vrednotah – želi jih narediti zemeljske in resnične. Nikamor se nam ne mudi, pravi simbolika Bika, poglejmo, kako je s tem, kar imamo. Naša čustvena ekonomija je osvetljena s to polno luno – kaj ljubimo in visoko vrednotimo? Kam vlagamo?

Škorpijon nam pomaga razumeti kdo smo, kar je bistveno pomembnejše kot to, kaj počnemo. Bik lahko poskrbi, da počasi -a zagotovo!- tudi v realnem svetu začnemo počenjati to, kar je v skladu z našim notranjim svetom. Ampak predno se tega lotimo, moramo raziskati svoje senčne strani, pobrskati po blatnem dnu duše, kajti tam so odgovori na to, kdo smo. Če se s tem ne moremo soočiti, ne bomo mogli narediti ničesar, ker če ne vemo, kdo smo, ne moremo delati zase in živeti po svoji Resnici.

Srečko Kosovel je zapisal:
Gnoj je zlato
in zlato je gnoj.
oboje je enako niču. Gnoj je zlato
in zlato je gnoj.
oboje = 0
0 = ∞
∞= 0
A B <
1, 2 3
Kdor nima duše
ne potrebuje zlata
kdor ima dušo
ne potrebuje gnoja.
I, A.

Če smo v stiku z dušo, željo, šele potem se lahko sploh ubadamo z zlatom – zemeljskim aspektom. Obstaja področje Škorpijonsko-Plutonskih energij, ki brez milosti a z veliko ljubezni brska po našem notranjem ‘gnoju’. Vsakdo, ki ima opravka z zemljo, pa dobro razume, kako pomembno je imeti prave vrste gnoj. Iz njega zraste novo, vitalno, zdravo življenje. Brez želje ne moremo ničesar posejati in brez dobre zemlje ne bo raslo. Če imamo oboje (Željo in podlago), lahko kreiramo v neskončnost, sicer se vrtimo v neskončnem niču.
Tokratni mesec nas prijazno opominja:
Vesolje ima neskončno veliko časa, za nas pa bi bilo dobro, da začnemo naše plane uresničevati Danes.

∞ <3

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.