logo

Hopla! Poskočni mladi mesec v strelcu.

strelka

Sonce je v znamenju strelca! In sonce je rado v znamenju strelca, tam se seveda pohaja in raduje, dela plane, zabava in fantazira. Na polno se odprejo želje in z njimi tudi nove možnosti. Ravnokar pa je ob soncu še mladi mesec in tudi venera. Veliko prostora, torej, za novosti vseh vrst! Če bi radi razširili horizonte in prevrednotili svoje fantazije je zdaj pravi čas za to.

Sonce v strelcu ima rado neomejene širine, višine in ostale dimenzije. Niti slučajno se ne želi omejevati s tem, kaj je mogoče in kaj ne. Za to je zadolžen saturn, ki pride na vrsto malo kasneje, že zdaj pa z marsom v kozorogu poskrbi za to, da so naše želje bolj uresničljive, kot bi sicer bile.

Strelec nas poveže z našo inspiracijo, notranjo muzo, prinese iskrice v oči in povabi na potep. Odpravimo se ‘kar nekam’ – in imamo se lahko najboljše. To je strelčevski adut, ki s svojo spontanostjo in naravnostjo pripelje vsakogar točno tja, kjer mora biti. Malo tega imamo vsi v sebi, in če ne drugega, ga lahko zbudimo ob decembrskih rajanjih. V takem obdobju je družbeno bolj sprejemljivo iti v akcijo, brez, da bi točno vedeli, kako bomo nadaljevali. ‘Bomo že videli sproti,’ pravi strelec, ‘vse bo super!’.

Gre se za občutek fuzije, notranje sinteze, nečesa, kar se v nas spreminja na ‘bolje’, neka energija igrivosti in kreativnosti je prisotna v svojem potencialu, v teh zimskih dneh, ki nam olajša in razbije sivi vsakdan. Uran v ovnu in jupiter v levu podpirata to ognjeno zasedbo, ki prinaša novo in nenavadno v prvi plan.

Naslednji mesec se srečamo še z enim napornim kardinalnim kvadratom na nebu, in z energijo strelca, ki nam pomaga preseči omejitve sedanjega trenutka ter nam pokaže vizijo in širšo sliko, bomo lažje soočeni tudi z bolj ostrimi situacijami.

Pomembno je morda, da nas ne zanese preveč, in po jupitrovsko obljubimo več, kot lahko dostavimo. A z malo podpore vesolja bomo lahko uredili vse, kar smo si zaželeli in postopoma tudi dosegli svoje.

Usmeriti svojo energijo v pomemben cilj, ki morda še ni čisto viden, ampak ga slutimo na obzorju – to je kvaliteta strelca, ki jo lahko poiščemo v sebi, in ji ni para, ko je dobro uporabljena. Razpršenost in igrivost sta lahko tudi sama sebi namen, in v tem letnem času prepotrebna aduta, ampak za tiste med nami, ki želijo nekaj več globine smisla ali širine duha, je to obdobje kot nalašč, da se enkrat in za vselej odmaknemo od tistega, kar nam ni blizu, ali je za nas nepomembno. Čustva, ki stagnirajo, bodo lahko počasi odpadla, če si dovolimo intuitivno razumeti svojo notranjo bit.

Strelec je princip zaupanja, vere v boljše, novo in srečnejše, tudi v človeško in v ‘raj na zemlji’ – ki pa se neposredno zrcali iz naše duhovne naravnanosti. Kakor zgoraj, tako spodaj – to je ‘darilo-kazen’ strelčevskega principa. Strelec je pol človek in pol konj, zato dobro funkcionira v poskoku. Simbolika tega, da ima štiri noge, pa jasno kaže na to, kako hitro ga lahko odnese v druge svetove in kako pomembno je, da ostane tudi prizemljen!

Če pa smo čistega duha in delujemo v skladu s tem tudi na tleh, na zemeljskem nivoju, smo spontani in ohranjamo jasnost trenutka, bodo spremembe zagotovo v pravo smer. To je strelčevska obljuba, ki ni zanemarljiva :) !

Slika: Gerhard Riebicke

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.