logo

Hvala Tata Mandiba

MED - Mandela-End of Life

 

Danes smo vsi pretreseni in žalostni, ker nas je zapustil veliki Človek.
No, ne čisto vsi, čeprav bi se republikanec danes -čisto zaradi forme- morda malo drugače izrazil, kot: ‘I mantain that he was a Terrorist’. Celotni članek TUKAJ.

Jaz osebno pa sem bila vsakič znova osupla nad vso to toplino, širino, globino in ljubeznijo. To so resnični vizionarji, ljudje, ki ti dajo občutek, da nimaš pojma o življenju, po drugi strani pa ti dajo navdih in željo, da bi imel čimveč pojma o vsem. O vsem, kar je narobe, kar moramo ljudje po svetu prestajati zaradi tega, ker se odločamo na podlagi lastne omejenosti, neumnosti in prestrašenosti. 27 let v zaporu je več kot pol mojega življenja in zelo težko si predstavljam karkoli od tega, kar je tak človek prestal.

Ampak je prestal. ‘V naši državi greš najprej v zapor, potem pa postaneš predsednik,’ je en njegovih slavnih citatov. (Pustimo zdaj miselni preblisk, ko si ne moreš pomagat in se vprašaš, če  je v moji državi ravno obratno.)

Zame on pooseblja domoljuba, kakršnega bi si vsak državljan sveta lahko predstavljal za soseda, ne glede na barvo in obliko. Razumel je, da je edina ovira pred tem, da ljudje živimo skupaj v slogi, naš lastni strah pred izgubo sebe in strah pred neznanim. Astrologi bi rekli: sonce v raku, asc strelec, luna v škorpijonu v enajsti hiši, jupiter na DC-ju, pluton v sedmi hiši, uran v vodnarju v tretji itd … da, to bi znalo kazati na velikega mojstra ljubezni do vsega človeškega.

Vedel je, skratka, kar veliko ljudi pozabi: da je velika razlika med tem, ali spreminjaš svet in gradiš nove svetove iz ljubezni do sebe, ali iz sovraštva do drugih.

To je duhovno bistvo, ki pogosto ostane nejasno in postane točka spora ter lahko priprelje do hudih reakcij.

Če so nebesa, je Nelson verjetno z Ghandijem na čajčku in si izmenjujeta veteranske zgodbe. Imata si kaj povedati!
Tukaj na zemlji pa en poslovnilni ples njemu v čast, kar v dnevni, na TOLE VIŽO, sosedje so že navajeni in razumejo.

Sklenila se je dolga pot do svobode Nelsona Mandele.
Nasvidenje nad zvezdami!

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.