logo

Iz teme v svetlobo: Mojstrstvo Pravočasja

LunaLetošnji zimski solsticij prinaša s sabo veliko vztrajne podpore za nove začetke. Najtemnejši del leta na tem koncu sveta simbolično predstavlja neke vrste pra-temo, iz katere se rodi sonce. Zato je zimski solsticij na nek način – kot bela pikica na črni strani yin-yang simbola – tista točka v času, ki v najbolj črni temi obljublja in spominja, da obstaja tudi nasprotni pol. Proti tej drugi skrajnosti se v temnih zimskih nočeh radi namenimo, zato delamo novoletne plane, zaobljube in se posvečamo svojim željam.

Ko vsako leto delamo osebne ali poslovne zaključne analize, ko se posvečamo temu, kar bi radi v naslednjem letu, ko se oziramo vase in želimo napraviti jasne plane za bodočnost in naše dosežke – takrat delujemo po psihološkem principu Saturna, ki je simbolični vladar znamenja Kozoroga. Grajenje novih navad (prenehanje kajenja, vztrajni odhod v športni klub, nov urnik, ki bolje organizira naš čas… ) vse to je simbolika strukturiranja, ki je psihološka domena Kozorogovega, Saturnovega arhetipa v Človeku.

Tudi astrološko je to obdobje, ko nastopi znamenje Kozoroga. Letos to še bolj sovpada, tako istočasno praznujemo solsticij, mlado luno in vstop sonca v to simbolično obdobje bolj jasno definiranega delovanja. Simbolika kozoroga je močna in mnogotera, kajti to kardinalno znamenje ni le mojster začetkov ampak tudi (in predvsem!) vztrajanja. Kozorogi niso znani po dramatičnih gestah, tako, da so začetki morda počasni – so pa toliko bolj jasni glede tega, kam so namenjeni. ‘Mojstrstvo začetka’ je pri dolgoročni planih pogosto precej neopazno. Začne se z jasno idejo, ki se izmenjuje z usmerjenim in počasnim delovanjem. Začnemo lahko z raziskavo ‘terena’, kjer se želimo uveljaviti, ali z enostavno fizično kondicijo, z majhnimi koraki, ki sami po sebi niso upadljivi. Gre se za mojstrstvo PRAVOČASJA – delovati takrat, ko lahko in se naučiti, kdaj je pravi čas za akcijo.

Ne glede na to v kakšnem sončnem znamenju smo rojeni, je to čas, ko se pripravljamo na nove začetke, zavedno ali nezavedno. Veliko bolje je, če se tega lotimo namensko, kajti tako si lahko zagotovimo več psihične energije in jo usmerjamo v pravo smer. Kakšni so naši nameni? Kaj resnično želimo? To je tisto, kar bomo v naslednjem letu ustvarjali, in če ne vemo, kaj bi radi, ne moremo dobro delovati. Zato je prva predpriprava neposredno soočenje s tem, kakšne so naše želje, sposobnosti in realne možnosti.

To na prvi pogled ni najbolj praznično, ampak če se odločimo, da bi realno in resnično radi nekaj naredili, bomo slej ko prej prišli do točke, ko preprosto želimo vedeti, kakšne so naše možnosti, do kje lahko sanjamo in kaj narediti takrat, ko sanje niso najboljša valuta?

Takrat navadno pristanemo na malo trdnejši podlagi. Trdna podlaga ni nujno mehka, je pa – no … trdna! Na trdnem lahko gradimo naprej. Malo počakamo, se navadimo na novo in obstoječo situacijo in se potem počasi odpravimo naprej. Pogosto se ravno takrat ljudje zatečemo v samopomilovanje, varno zatočišče starih ran ali v izčrpajoč boj s strahovi. Saturnova modrost pa je ravno v vztrajanju in v načinu, ki je najbolj preprost – naredimo to, kar lahko – s tem, kar imamo.

Vztrajati v tem slogu je seveda najtežje, posebno, ko rezultati še niso vidni. Gre se za pot malih korakov, ki se nekoč, ko jih sestavimo, pokažejo kot pomembni.
Eddie Cantor, ameriški pisec in umetnik je nekoč izjavil ‘Za uspeh čez noč potrebujemo 20 let’ – to je Saturnova resnica in modrost, ki nas paradoksalno postavi v ‘tukaj in zdaj’.
Kaj lahko danes, zdaj, jutri zjutraj storimo za to, da se bodo naše želje uresničile?

Zimski solsticij je lahko intimni ritual, kjer se poglobimo vase in najdemo tisto konkretno (ali pa psihološko ali čustveno) točko, iz katere želimo začeti. Lahko je slavje svetlobe proti kateri se namenjamo. Lahko je enostavno dan, ko se spočijemo na poti naprej. Karkoli nam pomeni (ali pa nič!) predstavlja naše osebno doživljanje časa. Čas pa slej ko prej prinaša svetle trenutke in pomlad, proti kateri se namenimo od te najdaljše noči dalje, bo prišla svetla in jasna. Kaj bomo počeli v tem času?

Kje je tista točka, čisto zemeljska, od katere se bomo odrinili in segli po nebu? Pa pojdimo!

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.