logo

Jupiter, Uran, Pluton in Mars na sestanku

Danes je končno nastopil dolgo pričakovani trenutek velikega kozmičnega srečanja. Za pogajalsko mizo so sedli uran, mars, jupiter in pluton. Vsa četvorica sodeluje precej resno, precizno. Konec koncev so v igri sami kardinalni znaki, in ko se enkrat odločijo za akcijo (eni hitreje, drugi počasneje), se stvari začnejo premikati za vse nas. To je neke vrste pogajalsko soočenje.
Ljudje se takih srečanj nekako bojimo, ampak, ko se zgodijo, je najhujše pogosto že mimo. Nihče navadno ne odkoraka od pogajalskega sestanka, da bi začel spor. Četudi se stvari ne uredijo, postane vsem jasno, kje smo v odnosu do drugih. Najmanj, kar se lahko zgodi, je, da stvari ostanejo, kot so, ampak tokrat zavestno. Če se navidezno poslabšajo, je to potrebno, da se razčistijo. Pogosto pa se izboljšajo – predvsem za tiste, ki vedo, kaj želijo, in znajo to izraziti. Dobra stran takih srečanj je, da se zgodijo, ko so vsi prisotni.

Vsako soočenje ima namreč potencial premirja. Premirje pa je priložnost za premik skozi konflikte. Da bi bila pogajanja in reševanja uspešna, se potrebujemo držati štirih miroljubnih načel, ki so jih dobro poznali že taoisti. Najprej se mora človek pokazati (sneti masko), potem mora biti pozoren (tudi do drugih), na tretjem mestu mora govoriti resnico in biti iskren, ter, končno – opustiti mora navezanost na rezultat.

Astrološko to lahko prevedemo v sledeče. Merkur počasi prihaja k sebi od bližnjega srečanja z uranom. Tak stik je kot manjši elektrošok za naš živčni sistem, zato pa je lahko zelo poln uvidov in stvari se pogosto končajo drugače, kot smo si zamišljali. Tudi jupiter na drugem vogalu mize dela na naši notranji percepciji. Rad bi razširil umsko dojemanje na druge nivoje. Odpre našo zaznavo in nas prisili v to, da dobro pogledamo okoli sebe in vidimo nove, drugačne opcije. Venera v ribah skupaj z neptunom počasi (ali manj počasi) razkriva, kaj je tisto, kar bi resnično radi. Mars v tehtnici pa še vedno razmišlja, čemu bi se posvetil, predno se bo končno odločil. Brez jeze in tako, da bo pošteno.

Percepcija je zato ključna beseda tranzitov tega meseca. Merkur je v ovnu, sredi zasedanja velikega nebeškega križa, in ni mu lahko. Misli, da je najpametnejši, pa istočasno spoznava, da ni. Če sprejmemo, da je nevednost plod starega razmišljanja, ki smo se mu pripravljeni odreči, ker nam več ne služi, nam bo lažje. To nas bo odprlo za nova obzorja, ki jim do zdaj nismo namenjali pozornosti. Če se ne bojimo biti v stiku s svojo lastno resnico, nam bo obdobje med enim in drugim mrkom lahko pomagalo videti naše globoke potrebe in jih sprejeti.

Dovoliti si bo morda treba, da ne moremo vsega razumeti, ampak morda bomo ravno zato lahko končno in globoko razumeli, da je v redu, če vsega ne razumemo. Takrat se pogosto čudežno pokažejo nove rešitve, kajti šele s spuščanjem starih prepričanj zanje lahko naredimo prostor.

Ko so občutenja resnična in smo v skladu z notranjo resnico, se sprosti toliko potenicalne energije, da nam vesolje preprosto – pomaga. Če zmoremo čez lastno neodločnost, čez strahove pred tem, kaj bodo drugi mislili in kaj je prav, bomo bogato nagrajeni. Saturn v škorpijonu pač želi, da damo 100% od sebe, in to bomo slej ko prej uvideli tudi sami. Če si želimo ustvariti nov nivo zavesti in dati svojemu višjemu jazu možnost, da nas popelje v nove dimenzije, so to precej primerni časi za tako delovanje.

Slika: Vladimir Kush, Sunrise by the ocean, 2000

vladimir kush

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.