logo

Ko ni sonca – bolje vidimo v temi

sarah_morris

Slika: Sarah Morris

Astrološko je ta mesec en bolj intenzivnih v tem letu, vse skupaj pa dosega vrh v močnem škorpijonskem trenutku – sonce se bo pomaknilo v znamenje škorpijona, prav tako bo tam mlada luna, dogajal pa se bo tudi sončev mrk. Le teden za tem bo tu tudi Haloween in Vsi sveti, ki posebno dobro nakazujejo obdobja, ko se tančice med svetovi razprejo in smo bolj dojemljivi za tisto, kar ni materialno, tuzemeljsko in morda še ni konkretno ustvarjeno.

Kaj je simbolika tega obdobja?

Govora je lahko o moči, transformaciji, dušnih željah, kreativnosti, čustveni globini in podobnem. Dobro se je spomniti, da škorpijon vlada toksinom, tako fizičnim, duhovnim in mentalnim. Kot strup postane zdravilo, kadar je primerno uporabljen, je škorpijonska modrost tista, ki nam lahko pokaže, kje in kaj moramo nagovoriti v svojem življenju, da bomo očistili stare rane in stopili v novo obdobje. Kje je torej področje, kjer se želimo preroditi? Ko je obdobje, ko je škorpijon močno prisoten v našem življenju, je vedno dober čas, da nekaj umre in naredi prostor novemu.

Tisti, ki imajo močnega škorpijona v svoji psihodinamiki (ali v svoji bližini), dobro poznajo to stalno povezanost s transformativnimi globinskimi procesi. Mladi mesec predstavlja vsakič novo priložnost, predvsem je to morda priložnost, da razmislimo, kje leži naša moč in kako delamo z njo? Kje so vzorci prenašanja moči v naših odnosih? Jo dajemo komu drugemu? Če se ne počutimo v sedlu svojega lastnega konja, potem je dobro, da si to moč vzamemo nazaj, s trdno odločitvijo, da spremenimo, kar nam ne ustreza. Če si bomo vzeli nekaj časa zase in se poglobili v to, kaj čutimo ter o tem dobro razmislili (h čemur nas vabi retrogradni merkur v tehtnici), bomo v naslednjem tednu zelo verjetno prišli do globljega uvida v to, kar si res želimo in kako to narediti. Ko bo mars kmalu prešel iz vročekrvnega strelca v stvarnega kozoroga, bo tudi izvedba lahko pokazala svoje realni obraz.

Veliko se dogaja na podzavestnih ravneh in veliko novega bo prišlo na dan, če bomo znali to opaziti. Neke vrste introvertnost bo vsekakor na mestu, če se bomo želeli bolj poglobiti v to, kar nam govori naše notranje bistvo in kar nam kaže naš čustveni svet. Niso vsa čustva enako avtentična, in zdaj je čas, da od blizu pogledamo tista, ki so najbolj globoko v nas. Kako se resnično počutimo in kaj od tega je privzeto od zunaj, od naših pomembnih ostalih, avtoritativnih figur in drugih vplivnih faktorjev? Nas je res strah nečesa, ali samo iščemo izgovore? Se želimo spremembe ali smo v resnici zadovoljni s tem, da je ni? Je dno, ki smo ga spoznali na nekem življenjskem področju res najgloblja točka, ali se da iti še malo naprej? Vidimo vse, kar rabimo videti, kako je z našo perspektivo, imamo s čustvi zamegljen um ali smo sposobni opazovati, kar se nam dogaja v življenju?

Škorpijonska voda je globoka in tiha, zapelje nas v lastno podzemlje, kjer lahko pridemo do vrelca svoje notranje čustvene moči. Za našimi čustvi se vedno skrivajo določena prepričanja, in v času mrka, ko zunanja luč simbolično ugasne, imamo možnost, da bolje vidimo znotraj sebe. Takrat lahko opazimo, česar prej nismo. Ko spremenimo svoje misli, tudi čutimo drugače, ter delujemo na nov način. Takrat se lahko spremeni tudi naš zunanji svet, mi pa stojimo v njegovem centru in smo istočasno tekoče povezani z vsem, kar nam prihaja nasproti.

Uspešno transformacijo vsem :-) !

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.

Leave a Reply

*

captcha *