logo

Mlaj v Biku: prizemljeni mesec

Gala

Gala, Salvador Dali

Mlada luna se v znamenju bika počuti zelo domače. Luna vlada telesu in Biki so precej telesni ljudje. Tudi venera je doma v tem znamenju. In taista venera, ki se zdaj nahaja v znamenju ljubečega raka, trenutno zelo lepo gleda v smeri neptuna, ki je tudi v domačih vodah. Veliko z domom povezanih tem, mar ne?

Samo po sebi se bo odpiralo vprašanje kje smo doma, kako smo doma in predvsem – s kom se počutimo doma. Luna v Biku želi prizemljiti naša čustva in jih podati v obliki čutnosti. Kdor se čudi, kakšne opravke ima postavna in zapeljiva venera z nevarnim bikom, naj malo pobrska po grški mitologiji.

Drugi pa se lahko zadovoljimo preprosto z dejstvom, da je Bik najbolj zemeljsko od vseh znamenj, in s tem najbolj povezan s čutnostjo. Ne gre se samo za spolnost, sploh ne, Biki so nasplošno znani po tem, da so najbolj prizemljeni. Nihče ne čuti take popolne povezanosti z zemljo, kot ravno Bik, kadar ima dober dan. Kadar ima manj dober dan, se ga da tudi najbolje pomiriti s precej zemeljskimi zadevami. Od dobre hrane do masaže in lepe glasbe. Bik ve, da so besede poceni in ona/on želi začutiti, kaj mislite. To znamenje razume in zna ceniti vse, kar je zemeljsko, brez potrebe, da to poseduje. Bik dejansko rad deli svoje užitke, in luna v biku nas spomni prav na tovrstne prijetnosti.

Tako ta luna zelo osvetljuje družinsko in družabno dinamiko. Z merkurjem (ki se ravnokar navidezno odpravlja v napačno smer za naslednjih nekaj tednov) v svojem domačem znamenju dvojčka, je to še dodatno podprto. Razmislimo, s kom se počutimo doma in kakšne ideje delimo.

Venera torej vlada Biku, vlada pa tudi našim vrednotam in občutku vrednosti, tako lastne kot tudi materialne. Zato je potrebno modro izbrati, kaj si želimo. Bik nas uči o tem, da je moč v sedanjem trenutku. Ne v futurističnih idejah, ne v preteklih sanjah, ampak v tem, kaj naredimo s tem, kar imamo. S celotno situacijo na nebu je torej krasen čas za preverjanje strategij, za to, da naredimo ‘domačo nalogo’ glede svojih čustvenih in kreativnih želja, da se umaknemo vase in preverimo svoje vrednote. Iskanje rešitev je zelo produktivno v takih obdobjih  ni pa še nujno takoj iti v akcijo. Najprej je potrebno introvertno obdobje, ko preverimo igre moči, manipulacije, prave motivacije in vse, kar se v našem osebnem življenju dogaja. Nahranite svoje talente in želje, za malo daljšo pot, kajti ko se boste odpravili, se ne boste želeli ustavljati.

Kot se premika Bik v naravi, je tudi s tem obdobjem – počasni in premišljeni začetki. Ko pa se enkrat spravi v dir, ga je težko ustaviti. Najprej je treba torej vedeti, kam želimo, potem pa se obrniti v pravo smer in vztrajati. Tam nekje do konca meseca bi bilo morda dobro malo manj delovati in se bolj opazovati.

Vsaka nova, mlada luna simbolično govori tudi o sejanju. Ko je ta v Biku je to še bolj poudarjeno. Kar bomo posejali, bomo želi, in s saturnom v nasprotnem znamenju je pomembno, da se dobro odločimo. Razmislimo, v kaj bomo vlagali svoj čas. Kakšni so temelji naših želja. Kako stabilni smo v tem, kar počnemo. Kako uporabljamo energijo za tisto, kar si res želimo. To je obdobje, ko je zelo poudarjena kreativnost na vseh nivojih, zato lahko tudi začnemo ustvarjati kaj popolnoma novega.

Luna je simbol za nas čustveni svet in ko se ukvarjamo s tem, s kom bomo delili svoj pašnik ali posteljo, smo pod vplivom take lune lahko zelo realni. Ampak bikova realnost je lepa realnost. To ni krutost, jeza ali dramatično bežanje v najslabši možni scenarij. Luna v tem znamenju je čustveno stabilna. Po bikovsko zna narediti najboljše s tem, kar ima in iz navadnega potepa na domačem pašniku narediti pravi praznik za čute.

 

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.

Leave a Reply

*

captcha *