logo

Mlaj v tehtnici – zrcalo dneva!

My modern met, Daniel Rozin

My modern met, Daniel Rozin

Tokratni mladi mesec ni med najlažjimi. Kaj z njim?
Čas je, da se poglobimo v odnose – partnerske, družabne, družbene in ostale. Tehtnica vedno gleda na odnose, ne glede na to, kakšni so. Zanjo so vsi odnosi pomembni. Odnos do dela, imetja, življenja, sebe, drugih … Vsi odnosi!

Pri odnosih pa je tako, da zelo pogosto sadimo svoje nezavedne projekcije na druge, na življenje, svet, vlado, naključne mimoidoče in tako naprej.

Trenutna vremenska napoved tam zgoraj, kjer na mladi mesec in umirjeno sonce dodatno vplivata globoki Pluton in nori Uran, priporoča, da si vzamemo malo časa zase in svoje projekcije. Dolgoročno nam namreč ne prinašajo nobenega olajšanja.

Imamo načeloma dve možnosti, da se jih lotimo. Po eni strani lahko krivimo druge in se ukvarjamo s tem, kako bi stvari morale biti in kakšne krivice se nam dogajajo (posamično ali globalno), ker stvari niso take, kot so.

Po drugi strani pa lahko vzamemo malo distance, poskušamo videti, kaj je pri nas samih takega, kar lahko povežemo s tem, kar nas moti pri drugih. Ko najdemo svoje šibke točke lahko najdemo tudi rešitve zanje, kajti tam skrivamo psihološko energijo in čustveno energijo za spremembe, ki jih najbolj rabimo. Zato tudi rabimo odnose, da nam pokažejo kje in kako lahko kaj nadgradimo, spremenimo in kako ukrepamo. Uran lahko prinese uvide – poslušajmo se.

Pozorni moramo tudi biti, da se ne ujamemo v past delovanja ‘za druge’. Prav in priporočljivo je, da pomagamo drugim, ni pa priporočljivo početi stvari namesto drugih, razen, ko nas sami prosijo in res ne zmorejo. Pa še to se nanaša bolj na fizične zadeve, čustvene in psihološke spremembe pač lahko opravimo samo sami. (Tukaj seveda govorim o psihično in fizično zdravih ter socialno opolnomočenih posameznikih).

Seveda pa, paradoksalno, nikoli nismo čisto sami ali brez odnosov, zato iščimo take, ki iz nas potegnejo tisto, česar sami ne vidimo. Še boljše je, če dolgoročno potegnejo iz nas dobro. Saj komplicirati, dvomiti vase, biti pretirano kritični ali biti slepi za svoje največje pluse in minuse … to znamo prav dobro že sami.

Integracija nasprotij, v smislu odnosa sebe do drugih, drugih do nas, sebe do sebe in drugih do ostalih drugih je tema trenutnega astrološkega momenta.

Nismo rešitelj, smo le ogledalo, v katerem je najpomembnejše, da se vidimo sami. Ko se posvečamo drugih na račun sebe, s tem ne delamo nikomur nič dobrega. Drugim dajemo moč nad sabo in svojimi cilji, hkrati pa jim onemogočamo, da bi sami počeli tisto, kar morajo.

Ne vtikajmo se torej v druge tam, kjer imamo sami pomanjkljivosti, zelo pa je dobrodošlo komunicirati o naših občutkih in stanjih. Brez obsojanja drugih, ali sebe.

Tako se lahko zgodijo pravi premiki. Mesec in sonce v znamenju Tehtnice govorita skratka o najpomembnejšem in najglobljem odnosu – s sabo. Vsi ostali odnosi pa se zrcalijo v njem.

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.