logo

Mlaj za potapljanje, jadranje, ribarjenje …. vase

Screen Shot 2016-06-03 at 10.48.42

Trenutno je v zraku toliko energij, ki so različnih kvalitet in frekvenc, da je življenje lahko precej naporno. Veliko počitka, veliko umirjanja je potrebnega, da ohranimo notranje ravnovesje in ostanemo v stiku s sabo. Merkurjevske energije so vsepovsod, švigajo po svoje in najbolje je, da jih izkoristimo za to, da na čimbolj lahkoten način povežemo vse, kar se v našem življenju zdi kontradiktorno in samo sebi (in še čemu) nasprotujoče.

Da lahko to storimo, pa moramo spustiti svoje ideje in želje, ki nas omejujejo. Podobno jadranju z jadrnico, smo tudi v vsakdanu gospodarji svojih poti le do določene mere. Če znamo izkoristiti trenutni veter, pa lahko pridemo zelo daleč ali na povsem nepredvidena in čudovita mesta. Venera ob boku mlaja simbolno sporoča, da je ljubezen do sebe in določena mera lahkotnosti naš atribut v soočanju z realnostmi, ki so lahko precej drugačne od predstav. Malo namiguje tudi na to, da so spremembe, v katere se trenutno podajamo, prej pozitivne kot ne.

Simbolika sedanje nebeške situacije kliče po usklajevanju nasprotij. Pogosto v obliki diamentralno različnih stanj, občutenj in vidikov. Na eni strani so fantazije in želje po novem, drugačnem, na drugi strahovi in zavore, zgoraj je glava polna idej, zemlja pa zahteva svoj, počasen ritem in stvari se dogajajo v nam nepredvidljivih korakih. Zato je še toliko bolj življenjskega pomena, da se ukvarjamo s tem, kar sami želimo, da smo zvesti sebi.

Tokratni mladi Mesec je združen z Venero in Soncem, vsi trije kličejo po novih začetkih povezanih z našimi –pogosto razpršenimi- idejami in vrednotami. Nasproti trojice se vzvratno prestopa Saturn, ki simbolno poskrbi za to, da odpadejo stvari, ki niso dobro postavljene. Jupiter v znamenju Device prinaša element praktičnosti v naša filozofiranja, ali pa globljih spoznanj v praktični vsakdan in nas na nek način uči pozitivne diskriminacije. Oboje bomo potrebovali, kajti Neptun nam počasi a vztrajno prinaša na pot nezavedne spremembe. Te nezavedne želje in notranji klici k sebi pa se slej ko prej pojavijo tudi na nivoju zavesti, ko si nekaj zares zaželimo in smo, ne glede na to, kako nas morda lastno nezavedno preseneti, slej ko prej pripravljeni kaj zase tudi storiti.

Neptun je simbolno trenutno morda najmočnejši med vsemi omenjenimi planeti, saj je v svojem domu in deluje zelo globoko, nekako podvodno. Lahko rečemo, da se večina stvari dogaja na miselnem ali zemeljskem nivoju, ampak podobno kot v naravi, tudi v simboliki planetov vseeno oceanske energije najgloblje vplivajo na ves svet.

Neptun predstavlja naš notranji čustveni ocean, kjer se lahko izgubimo, lahko pa tudi jadramo, se potabljamo, ribarimo … v njem in se hranimo s tem, kar ponuja, ter se pri vsem tem imamo prav fino. Naša razvojna naloga je, da se povežemo s temi nezavednimi energijami in jih ne jemljemo kot preveč statične in nepomembne, sicer nas bodo same odnesle v poljubno smer – podobno, kot morje neopazno in počasi spremeni izgled peščenega zaliva. Če smo pripravljeni sodelovati, prisluhniti svojim notranjim glasovom, pa bomo slišali sireno svojega srca, ki nas želi peljati v pravo smer.

Zemeljske energije trenutno podpirajo introvertne in globinske spremembe, veliko zračnega dvojčka pa kot rečeno lahko pripomore k določeni lahkotnosti teh procesov. Ko enkrat ugotovimo, kam želimo pluti po tem našem notranjem oceanu, se bo pojavilo tudi plovilo in takrat moramo potem samo še prisluhniti vetru, ki nas popelje v pravo smer.

Ne znate jadrati? Se boste pa naučili, poletje je pravi čas za začetek. Morje, veter in zemlja so večni in se jim nikamor ne mudi. Pomujati se moramo morda samo sami, ki smo malo manj večni v tem smislu.

 

 

 

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.