logo

Očarljiva moč sodelovanja

brandistricklandDanes (4.4.) bo lunin mrk v znamenju Tehtnice, kateremu sledi nekaj dodatno zanimivih dni.

Kaj to pomeni v astrološkem smislu? Posebna simbolična moč mrka je, da vedno nekaj osvetli. Kjerkoli je ta pomemben del v naši rojstni karti, bomo to najbolj začutili (se pravi, kjer imamo mi znamenje Tehtnice v natalni karti). Nasplošno pa je znamenje, v katerem se mrk zgodi, močnega pomena za rdečo nit, ki jo naslavljamo.

Mrki za trenutek namreč zakrijejo glavni vir svetlobe. Ko svetloba ni močna, nenadoma lahko vidimo malce bolje v temi. Vidimo stvari, ki jih navadno ne opazimo. Vidimo sence, ki nam pokažejo, česa se bojimo, česa navadno ne želimo videti, in tudi, na kaj smo morda pozabili, da sploh obstaja.

Obdobja mrkov torej ponujajo možnosti globljega vpogleda v našo senco. Ne v slabem smislu. Mrki pomenijo, da morda končno lahko uvidimo, kaj nam stoji na poti, da bi bili svobodni in se zunaj podili po sončnih planjavah plešoč v svetlo prihodnost :) . Sončno znamenje je tisto, ki ga želimo popolnoma razviti in res zaživeti, in -psihološko gledano- raziskati. Vendar tega ne moremo početi, če nas ovira nekaj, česar ne vidimo. V tem smislu so mrki močno orodje, ki nam lahko osvetli naše ovire in pokažejo pot. Nič več brcanja v temo!

Lunarni mrk v znamenju Tehtnice je povezan z odnosi. Odnosi vseh vrst. Povezan je tudi s Tehtnici nasprotnim znamenjem, Ovnom. Najpomembnejša stvar, ki se od nas trenutno pričakuje v smislu nebesnega astrološkega reda je, da pogledamo ‘v temno’ iz obeh strani. Govorimo seveda o naši skupni senci. Bodimo, vsaj za trenutek, prijatelj našemu sovražniku in poglejmo njegovo plat zgodbe. Presenetljivo pogosto ima kaj skupnega z našimi ekstremi. Senčna stran Tehtnice je, da se težko odloča. Senčna stran Ovna je, da je nepotrpežljiv in včasih nasilen. Idealno je torej, da poskusimo in najdemo skupno točko. Na prvi pogled dolgočasen, vendar osvežujoče nov kompromis. Kje je ta točka za nas? Če bomo pozorno opazovali, nam bo mrk v znamenju Tehtnice zagotovo osvetlil področje, kjer smo neuravnoteženi.

Ne gre za iskanje kompromisa, kjer ostanemo nezadovoljni. Gre za iskanje kompromisa, kjer smo vsi zadovoljni. Win-win je najmanj, kar Tehtnica želi, še bolje pa bi bilo, če bi bilo vse skupaj win-win-win!

Gre se za zelo prefinjen trenutek v našem življenju, ko začutimo, da imamo lahko radi vse druge toliko kot sebe in obratno. In se za to zavestno odločimo. Nemogoče? Ne. Intenzivno? Zelo!

Pomembno je pazljivo izbiranje ‘bitk’, ki se jih želimo lotiti. Večina sporov ni glede pomembnih stvari, ampak trenutno je v zraku močna potreba, da imamo ‘prav’, ki se ji je včasih težko upreti. Izogibati se zlorabi moči in istočasno stati in ostati v centru svoje osebne moči – to je moč trenutnega spoznanja.

Definirajmo svoje meje. Spoštujmo druge. Ni potrebno, da takoj najdemo odgovor, rešitev problema, zmagovalca prepira. Važno je, da delimo drug z drugim, kdo smo in … komuniciramo, komuniciramo! Tehtnice želijo komunikacijo.

Vabilo k refleksiji torej ne išče perfekcije, išče meje tega, kaj mi sprejemamo in s čim smo pripravljeni živeti. Sprejemanje lastne nepopolnosti in s tem nepopolnost drugega. Včasih, paradoksalno, je tudi obratno – preko drugega lažje sprejemamo svojo nepopolnost. Karkoli nam je lažje, je dovolj dobro in bi se morali v to poglobiti. Morda nam bo prineslo občutek samote. Simbolična odsotnost svetlobe pogosto poskrbi za tak občutek izolacije. Vendar – spoznati in razumeti svoje šibkosti – kakšno močno orodje!

S celotnim nebesnim rock’n’roll-om zadnjih nekaj let, so aprilski dnevi eni zadnjih s tako veliko intenzivno podporo transformacijam. Kasneje se bodo energije umirile in podpirale vztrajnost in doslednost, ne toliko sprememb kot takih. Kadar želimo spremembo, pa smo vedno malo omahljivi. Ravnotežje je porušeno. En del nas želi domače, staro, udobno. Drugi si želi v Novo, pripeljati naše sanje v resničnost. Vemo, da je potrebno delo, čas – a smo istočasno nepripravljeni biti ‘delo v teku’ (work in progress), ko ne vemo točno, kaj to ‘delo’ je. Čista zoprnija je prisiliti naš ego k malo bolj skromnemu opravilu za višje dobro. Vendar ni namen odstranjevati naš ego, gre se za njegovo čiščenje in sinhronizacijo z globljim virom modrosti. Ali obstaja ‘skupna modrost’? Morda bi jo morali najti!

Prejšnji mrk v znamenju Ribi je bil namenjen posvečanju globljemu življenjskemu namenu. Če želimo, da ta naša stvar, ki ji pravimo naš namen, deluje pravilno, morajo naša sporočila biti slišana. To so globoke resnice, ki jim je treba zaupati, zaupati notranji modrosti. Tokrat pa ta modrost ni modrost samotarja. Tehtnica nas vabi, da pogledamo obe plati. Da se malo prilagodimo. Zaupamo drugemu.

Afriški pregovor pravi: Če želiš potovati hitro, pojdi sam. Če želiš priti daleč, pojdi v družbi.

To je tudi modrost znamenja Tehtnice.

 

brandistrickland

Artwork: Brand Strickland

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.

Leave a Reply

*

captcha *