logo

Opolnomočenje in regeneracija

The Blue Circus by Marc Chagall

The Blue Circus by Marc Chagall

Polna luna prihaja – tokrat v znamenju Kozoroga! Vsaka polna luna predstavlja možnost za določeno zavestno opažanje tistega, kar je sicer skrito. Nekaj se navadno rodi, nekaj se sestavi, pojasni ali poudari. Nekaj pride na površino.

Tokratna polna Luna nagovarja tematiko osebnih odnosov, partnerstva, družine in deljenje osebne moči. Kozorogu simbolično pripada področje moči in dosežkov. Tu je aktivirano tisto področje naše psihe, kjer se soočamo s tem, kako želimo delovati in biti videni v družbi. Tisti del naše osebne, unikatne usode, ki je plod našega dela. Polna luna v Kozorogu lahko osvetli, kaj to je.

In ta polna Luna ni sama, ima veliko sodelavcev! Ob njej bo Pluton, nasproti ji bosta stala Sonce in Mars. Že sam opis teh planetov in zvezd deluje močno. Pluton vedno nagovarja našo osebno moč, s tem pa tudi naše strahove, našo senco, občutke krivde in pomisleke, ki spadajo zraven. Občutki krivde so povezani z zamero. Rodijo se zelo zgodaj in nezavedno, ko nam nekdo odreče nekaj, kar se nam zdi, da nam pripada, ali pričakuje od nas nekaj, kar mi ne zmoremo. Navadno zato poskušamo  uravnovesiti krivico, iščemo pravico na druge načine v našem čustvenem svetu in takrat gremo včasih čez vse, kar je prav. Ko pa ozavestimo, kaj je prav za nas, se ne rabimo več igrati čustvenih iger in manipulacij in se svobodno postavimo zase.

Kje dajemo drugim moč odločanja o stvareh, ki so za nas pomembne?
Ali so naši partnerski odnosi res pravi za nas, ali smo z nekom le zato, ker si želimo družbe?
Se počutimo varne v svojih odločitvah, ali želimo zunanjo potrditev svoje moči in pravilnosti naših dejanj?
Kdo nam jo da, od koga pričakujemo tovrstno pripadnost in zvestobo?
So naša pričakovanja na mestu, ali so plod negotovosti?
To so nekatere teme, ki jih lahko obdelamo v tem obdobju.

Poleg tega gre tudi za uravnoteženje ženskih in moških principov v tej opoziciji Sonca in Marsa nasproti Plutona in Lune. Te lahko uravnotežimo znotraj nas in tudi z zunanjim svetom: kako znamo sprejemati in dajati, kako znamo čakati in kako znamo iti v akcijo?

Pot iz zagate globokih družinskih vzorcev, včasih polnih neprijetnosti in nepravičnosti nam je tokrat odprta preko domišljijskega sveta, duhovnosti, kreativnosti in komunikacije. Neptun in Merkur sta na nebu postavljena prijetno in spodbudno. Simbolno podpirata tako odnos med Soncem in Luno kot tudi Venero in Jupitrom.

V tem tednu si namreč Venera in Jupiter skočita v objem, to je čudovita energija za kreativnost, Ljubezen vseh vrst in širjenje srčne moči! To obdobje je precej daljše in kozmično darilo vsem, ki želijo narediti srčne premike.

Skratka. Pluton in Škorpijon ter Saturn in Kozorog  … ti dve zemeljsko-čustveni velesili trenutno močno podpirata iskanje osebne moči. S Soncem in Marsom v Raku, pa je nagovorjena materinska stran, tisti del nas, ki hrani in  neguje. Zdaj se lažje naučimo, kako svojo osebno moč lahko nahranimo.

Če krivimo druge za našo usodo, jim s tem dajemo svojo osebno moč. Tako Kozorog kot Rak se zanimata za družinske korenine, tam lahko najdemo korenine naših negotovosti. Pomembno pa je, da naredimo korak naprej in se odločimo, da vzamemo moč v svoje roke. Če zaplujemo v vlogo žrtve in po možnosti najdemo sebe kot krivca, lahko mečemo z lopato ljubezen v črno luknjo brez dna, ki ne bo nikoli sita. Tam pa ni odgovorov, samo požira nas preteklost.

Kaj torej storiti, ko se počutimo slabo ali smo pretirano čustveni? To je  notranji ‘kozorogovski’ problem, kajti Kozorog v nas vseh za nobeno ceno ne želi biti šibek! Tu se veliko lahko nauči od Raka, ki razume, da smo slabe volje in ranljivi predvsem takrat, ko je notranji otrok podhranjen. Takrat rabimo sprehod in sladoled, dober spanec ali večerjo s prijatelji. Nahranimo naš notranji svet, kot ga najbolje znamo!
Kako?

Malo nežnega upravljanja s tem, kar imamo zdaj in brez bega v preteklost. Prvo pravilo samo-ljubezni je postavitev mej. Ko pravilno uporabimo naše omejitve, postanejo zavezniki. Kozorog želi napredovati, ob tem se zaveda, da nihče ne napreduje, kadar se smili sam sebi ali je jezen na druge. Nihče ne napreduje med pritoževanjem, ampak iz zanosa ali hvaležnosti.

Negujmo in krepimo torej svojo resnično moč, avtentično resnico in počakajmo, pripravljeni na priložnosti. Tako si počasi in vztrajno vzamemo moč nazaj, vmes pazimo nase, ne smilimo se sebi – to je moč principa Raka v sodelovanju s Kozorogom.

To pa so že skoraj Jupitrove teme! Jupiter in Venera sta znanilca novih odnosov, začetkov, obilja in priložnosti. Združena sta v znamenju Leva, kjer bosta kar nekaj časa.

Za strahopetce tu torej ne bo veliko dobička, kajti zvezdni sistem podpira pogum, opolnomočenje in negovanje svoje moči!

Srečno :-) !

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.