logo

Po svoje zaradi sebe

subbornVažno je, da delamo stvari po svoje, vendar ne iz trme ali kljubovanja, ampak iz ljubezni do svoje resnice. To ni čas za borbo ali igrice moči, to je čas za dogovore in komuniciranje – najprej notranje in potem zunanje.

Merkur je minuli konec tedna navidezno ubral vzvratno pot in bo do julija retrograden. Navadno se ljudje vedno na nek način bojijo tega obdobja, ker naj bi prinašal komunikacijske šume in druge z elektroniko in tehniko povezane neprilike. Vendar pa ima taka faza tudi drugo plat. Tak merkur nam omogoči, da se poglobimo v svoja razmišljanja, da mentalno preverimo kje smo in kam gremo. Tokrat je merkur retrograden v času sonca v dvojčku, kar še dodatno podčrta njegovo pomembnost v tej smeri, v smeri notranjega razmisleka.
Ne glede na to, da je veliki nebesni križ aprila pretresel nekatere naše poglede na svet, je še vedno energijsko in čustveno močno obdobje, ko se stvari postavljajo na svoja mesta. Lahko si predstavljamo to obdobje kot neke vrste popotresne sunke, ki se posedajo in v kombinaciji z odkritji o našem čustvenem svetu in resnično iskrenostjo do tega kdo smo še vedno prinašajo nova spoznanja.

Možno je tudi, da bomo v tem obdobju začutili, da bi radi začeli nekaj popolnoma novega, da smo pripravljeni na nekaj drugačnega. Lahko bomo tudi še jasneje videli, kaj si resnično želimo. Tudi neptun gre z današnjim dnem tudi v retrogradno fazo, venera se postavlja v opozicijo s saturnom – vse to povezuje z zavestjo prenove, ki je zahtevna do nas na čustvenem področju, ker ne dopušča veliko maneverskega prostora za maske in blef.

Naše vrednote bodo vedno jasneje zahtevale, da pridejo na dan in naša občutljivost bo postajala vedno večja, če si tega ne bomo omogočili. Kiron ves ta čas močno podpira zdravljenje starega in učenje novega.

Morda se nam zdi, da se to predolgo vleče, ampak gre se za nek način naraven postopek, kjer stvari najprej sprejmemo, potem jih razumemo in na koncu ponotranjimo. Ti procesi pa iščejo svoj prostor v času in včasih pač … trajajo.
S tem, ko gre merkur v znamenje raka, nakazuje, da bomo razmišljali o svojih čustvih, predelovali družinske tematike in se odločali kakšno vrsto družine si želimo. Morda je treba kaj spremeniti, zamenjati, končati ali začeti. Morda najdemo nove informacije o tem, kako čustvujemo in jih nenadoma začenjamo razumeti. Morda je naša družina širši pojem od najožjega partnerstva in se naučimo to videti in ceniti.

Možnosti je veliko, pomembno je, da trenutne realnosti ne jemljemo kot omejitev za naše prihodnje podvige. Ko bo mars prestopil v škorpijona v drugi polovici julija bo postavljanje novih korakov teklo hitreje, odločneje in jasneje. Do takrat pa lahko še malo razmislimo o naših odnosih in o tem, koliko znamo drugemu dati tistega, kar rabi? Ali sočloveku dajemo tisto, kar mi mislimo, da je najbolje zanj? Ali poslušamo njegove želje in jih podpiramo, tudi, če niso v skladu z našo projekcijo? Dvojčka in rak, merkur in jupiter, nam nudita priložnost, da to raziščemo.

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.