logo

Polna luna in ostali planeti

10971401395_0268047595_bČe se komu v teh dneh in urah dogajajo zanimivi intenzivni notranji premiki, je to stanje precej podprto tudi z zunanjimi planetarnimi slikami. Prihaja polna luna v levu, sonce pa bo smuknilo iz nedavnega kvadratnega objema strogega saturna na bolj poskočno srečanje z marsom, ki bo tvorilo podporo za aktivnosti po naši izbiri.

Kam bi bilo smotrno usmerjati energijo? Retrogradni merkur se je iz nevidnega duhovnega sveta rib premaknil v zračnega vodnarja. Mogoče bomo imeli občutek, da lažje dihamo, da so nam stvari bolj jasne, da danes razumemo nekaj, kar smo včeraj samo od daleč čutili ali opazovali.

To je obdobje, ko se nam lahko zgodi, da globoko zajamemo sapo in naenkrat vidimo, kar nam prej ni bilo jasno. Zelo možno je, da bomo doživeli kakšen ‘aha’ trenutek, ozavestili, kaj pravzaprav želimo početi in znali odlično in odločno, ter s pozitivnim predznakom levje lune končati kakšen projekt. Morda bomo opazili, da kar naenkrat vemo, kaj nam je storiti in zaupamo, da bomo znali to tudi izpeljati.

Če začenjamo kaj novega, bo to ravno tako trenutek, ko nam bo postalo bolj jasno, kako to narediti. Ni nujno, da bomo takoj tudi šli v akcijo, skoraj neizbežno pa je, da bomo bolj jasno vedeli, kakšna naj bi ta aktivnost bila. To obdobje morda ne vabi nujno k dramatičnim, spontanim premikom, ki so rezultat trenutne nove ideje. Če pa se nam posveti, kako rešiti situacijo, s katero se že dlje časa ukvarjamo, ali izboljšati stanje, ki ga že nekaj časa nenavdušeno opazujemo, pa je to vsekakor pravi trenutek.

Naša sposobnost objektivne introspekcije je v tem času močno povečana. Če izkoristimo svoje uvide in se povežemo z intuicijo, bomo lahko do konca meseca rešili marsikatero zagato in imeli odgovore, ki so za nas pomembni. Retrogradni merkur v konjunkciji s soncem se želi naučiti, razumeti in čez čas tudi sporočiti svetu pomembne stvari. Vredno si je torej vzeti čas zase v tem mesecu in poiskati odgovore, ki so v nas.

Kako pa je z Valentinovim? Ne glede na to, da je merkur retrograden v vodnarju in bo najverjetneje prinašal mentalne, presenetljive informacije in ideje, namesto rožnatih in čutnih pogledov na svet, nas polna luna v levu, podprta z venerino energijo petkovega dne, zagotovo ne bo pustila na hladnem.

Čustva bodo v zraku, morda celo precej električna, skoraj otipljiva. Levja luna pod vodnarskim soncem nam sporoča, da je čas za odpiranje srca in več ljubezni v vseh oblikah. Čas, da se nahrani notranji otrok, in tudi, da se sprosti kakšno dolgo zadrževano čustvo. Vodnar pomaga sneti masko, za katero se tako radi skrivamo in izza katere pogojujemo odnose. Vodnar išče objektivno resnico, lev podpira toplino in srčnost – in kljub navidezni kontradiktornosti teh dveh znamenj, je to odličen čas za izražanje njunega skupnega sporočila: potenciali za odprto, nenavezano, neposesivno -in prav zato resnično- ljubezen so veliki. Gre se za raziskovanje in sporočilo ljubezni duše, medtem, ko istočasno spoznavamo, da je ljubezenski odnos racionalna izbira in ne čustvo.

Mogoče pa je to idealen čas za to, da ozavestimo, da ljubimo naše drage take, kot so, namesto, take, kot bi mi želeli, da so?

Sprejemanje je najgloblja oblika in osnova vsake ljubezni. Vemo, kako dobro se počutimo ob ljudeh, ki nas sprejemajo, tudi, če ne izražajo svoje naklonjenosti z velikimi materialnimi pozornostmi ali če ne želijo praznovati Valentinovega, ker se morda ne strinjajo s komercialnimi podvigi, ki predpisujejo, kateri dan v letu naj bi bil namenjen ‘romantiki’.

Vsekakor so taki dnevi, ki jih skupinsko obeležujemo, neke vrste opomnik, in to je dovolj. Polna luna v levu pa že sama po sebi prinese razmišljanja o ljubezni.

Če trenutno nismo v partnerstvu, je popolnoma primerno, da to ljubezen poudarimo v najpomembnejšem odnosu, ki ga v življenju imamo – v odnosu do sebe.

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.