logo

Popoln lunin mrk v tehtnici – začetek ravnotežja

tehtnica

Lunin mrk za še več začetkov … !

 
Seveda se je začelo že prej, z retrogradnim marsom, novo luno v ovnu, soncem prav tam, in pripravami na kardinalni križ naslednji teden. Če je višja kozmična družina pripravljena na akcijo (kar vsekakor kaže), je naša naloga, da se tudi mi posvetimo temu, kar se nam dogaja. Kar se je začelo že pred sezono mrkov, je prehod na nove nivoje razmišljanja, ki se dogaja zunaj in znotraj.
 
Vse skupaj je precej podobno road-trip filmu, oziroma popotniški avanturi. Na primer. Vsedemo se v avto, ki je parkiran v garaži. Sonce v ovnu nas vleče ven, ven, na pot, akcijo! Retrogradni pluton je tisti del nas, ki po začetnem izpeljevanju premakne ročico v vzvratno prestavo in preveri, če smo kaj pozabili v garaži. Tudi, če ne vemo, zakaj to naredimo, kar naenkrat lahko vidimo, da je nekaj zelo pomembnega ostalo v garaži, uh, še dobro, da smo šli nazaj. Venera v ribah je del, ki razmišlja, kam bi šli, da bi imeli lahko globoko izkušnjo vsi tisti, ki sedimo skupaj v avtu in smo se na ta izlet odpravili. Kako bi bilo vsem všeč in kakšne so naše želje? Skupaj z neptunom delata na tem, da se nam počasi (ali manj počasi) svita, kaj bi sploh resnično in globoko v sebi radi. Merkur v ovnu je glasni mulc, ki misli, da vse ve. Uran, ki sedi poleg njega pa je tisti, ki mu v ključnem momentu pokaže, da nima pojma. Da je ruta, po kateri gremo, lahko veliko bolj zanimiva in polna bližnjic.
 
Merkur v kombinaciji z uranom je kot manjši elektrošok za naš živčni sistem, zato pa je lahko zelo poln uvidov. Tudi jupiter na drugi strani, ki je v kvadratu z njim, dela na percepciji. Rad bi razširil umsko dojemanje na druge nivoje. Odpre mu okno, ali celo zložljivo streho, da merkur dobi priložnost, da bi videl širšo sliko. Prisili nas nekako, da dobro pogledamo okoli sebe in vidimo nove, drugačne opcije.
Saturn v škorpijonu je tisti del kozmične kompanije, ki nas spomni, da ne moremo naprej, dokler ne pregledamo motorja, počistimo pod pokrovom in se tudi malo umažemo, če je treba. Nikoli ne bo lepo brnelo pod pokrovom, če se nismo pripravljeni vsaj malo umazati. Avto pa ne more biti seksi, če motor ne prede, to vsi vemo. Mars v tehtnici še vedno razmišlja, kaj bi prevzel in čemu bi se posvetil, akumulira svoje informacije, predno se bo končno odločil.
 
Odločitve. Za te si je zdaj treba vzeti čas, in to nam sporoča popolni lunin mrk v tehtnici. Mrk -paradoksalno- vedno osvetli neko področje in tokrat je to področje odnosov.
Sedimo torej v tem nekem vozilu na tej naši poti. Kdo pa je poleg nas? Smo pravilno izbrali? Imamo pravega poslovnega partnerja, če si mi želimo prodajati rože, on pa rolete? Imamo pravega intimnega partnerja, če si želimo preživeti čas ob vodi s knjigo, ona pa v nočnem klubu sredi velemesta? Ali imamo pravilen odnos do sebe in svojih potreb, če smo stalno v razkolu med tem, kar mislimo in tem, kako to komuniciramo? Jupiter v trigonu z venero nam lahko pomaga pri teh odkritjih. Tehtnica je tudi realistična in razumska, prav toliko, kolikor je romantična, zato si v svojem bistvu želi biti iskrena. Ker pa je priljudna, je tovrstno soočanje vedno neprijetno. Ampak želimo tudi mir in ravnovesje. Naša kolektivna duša globoko v sebi želi notranji mir tiste vrste, ki pride iz spoznanja, da smo na pravi poti in v pravi družbi. Če imamo ekipo ljudi, s katerimi želimo nekaj doseči, moramo preveriti, kdo je z nami. Če želimo graditi nove svetove in spreminjati obstoječe, verjetno ni primerno, da si za partnerja izberemo mikimiško. Kdo je torej naš sopotnik? Ali se je stanje ka spremenilo? Imamo nove plane, drugačne želje do sebe, do drugih? Smo iskreni, ali se bojimo?
 
Percepcija je ključna beseda tranzitov tega meseca. Merkur je v sredi našega velikega nebeškega križa in ni mu lahko. Misli, da je najpametnejši, pa istočasno spoznava, da ni. Če sprejmemo, da je vse to del nas in da se ne bojimo biti v stiku s svojo lastno bitjo, nam bo mrk lahko pomagal videti naše globoke čustvene potrebe in jih sprejeti. Dovoliti si bo morda treba, da ne moremo vsega razumeti, ampak morda bomo ravno zato lahko razumeli, da vsega ne razumemo.
Če so občutenja resnična in smo v skladu z notranjo resnico, se sprosti toliko potenicalne energije, da nam vesolje preprosto – pomaga.
 
Severni lunin vozel, mars in polna luna v tehtnici, nam kažejo, da smo pripravljeni na to, da se s svojo resnico soočimo in jo, temu primerno v prihodnosti tudi pokažemo svetu. Morda je še nismo sposobni izraziti, smo pa lahko zelo blizu tega, da jo vsaj poznamo. Vse skupaj je še vedno zelo povezano s prejšnjimi splomladanskimi dogodki, ki so spodbudili iskanje lastne identitete. Nekako tako kaže, da je zdaj zelo pomembno, za kaj se odločimo in kaj verjamemo o sebi, kajti karkoli to je, bomo v naslednjih mesecih lahko zmanifestirali.

Ta polna luna kaže pot proti drugi mladi luni, ki bo tudi prinesla čas mrka. Ne moremo se prav dolgo več delati, da ne vemo, kje je potrebna sprememba, pa čeprav se nam to zdi še tako težko. Na eni strani imamo torej ovna, na drugi tehtnico, in zelo možno je, da je naše celotno počutje nekje na gugalnici ‘bi, pa ne morem’, oziroma ‘ja, lahko-ne, ne morem’. Resnično rabimo pravo motivacijo, da nas zmore potegniti v pravo smer. Ta motivacija pa je naša resnica.

Če zmoremo čez lastno neodločnost, strahove pred tem, kaj bodo drugi mislili in kaj je prav, bomo bogato nagrajeni. Saturn v škorpijonu pač želi, da damo 100% od sebe, in to bomo slej ko prej uvideli tudi sami.
 
Zato je pomembno, da se identificiramo s svojimi željami in ne strahovi. Tehtnica je kljub neprijetnostim v svojem bistvu pripravljena sprejeti ljudi take, kot so, ker ima mehko točko znotraj sebe, kjer je veliko prostora za druge. Med te druge sodimo seveda tudi sami in tisti deli nas, ki jih ne sprejemamo.
Konec koncev tehtnica išče pravico, in kaj je bolj pravičnega, kot živeti svojo lastno resnico?

 

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.