logo

Z intuicijo v realnost

Anish Kapoor Sky Mirror

Anish Kapoor: Sky Mirror

Tokratna polna luna je najbljižje Zemlji v letošnjem letu – ‘Superluna v Ribah!’. Znamenje Ribi je najbolj duhovno v zodiaku, zato mu predstavlja največji izziv vse, kar je zemeljskega. Polna luna v Ribah tako lahko intenzivno osvetli področje, kjer smo na nek način sami sebi v napoto.

Kako se sabotiramo?
Kako bi naš vsakdanjik lahko potekal, če ne bi bilo sabotaže samega sebe?
Kje se nezavedno in nevidno zapletamo v lastno senco?

Ribi vedno predstavljajo stik med zavednim in nezavednim, vendar to ni most, ampak je tok. Meje so nejasne, težko razločimo kje se mi končamo in nekaj drugega začne – tako fizično kot psihološko in tudi čustveno. Če govorimo o čutni spolni združitvi je to lahko dobrodošlo, ko pa je treba urejati delovanje vsakodnevnega delavnika pa nam pomanjkanje meja lahko dela preglavice.

Tam, kjer je v naši rojstni karti to znamenje, imamo navadno težave z ločevanjem sebe od drugih. Znamenje Ribi predstavlja zaključek, simbolično združitev s skupnim nezavednim. To se ne zgodi le ob prehodu v smrt, poteka tudi preko sanj. Sanje so naš stik z nezavednim, ki bo v teh dneh lahko okrepljen in zelo pretočen, zato poslušajmo in opazujmo, kaj nam sporočajo. Ob močni prisotnosti Rib se tako pojavlja tudi večja kreativnost, kar lahko s pridom uporabimo. Nenadoma lahko razumemo simbole, sanje ali stvari ki so racionalnemu umu večinoma težko razumljive. Izkoristimo to.

S simbolično ‘smrtjo’ je pogosto povezan strah pred neznanim, vendar je vsak konec na nek način mala smrt, ker kljub skrbnemu planiranju ne vemo točno, kaj bo nov začetek prinesel. A vendar se prepustimo. Prepuščanje je ribja lastnost, delovanje pa lastnost Device, Ribam nasprotno znamenje, kjer je drugi del zgodbe te polne lune. Skupaj sporočata: kar vizualiziramo zavestno ali vidimo v sanjah, lahko tudi uresničimo.

Zato je to obdobje primerno za zaključevanje vseh stvari, ki nam delajo probleme ali so nam v napoto v vsakdanjem življenju. Retrogradna Venera še vedno kaže, kaj so naše prenovljene vrednote, vendar se njen cikel končuje in najverjetneje že čutimo, kaj je tisto, kar želimo, da odpade, da odide … kaj želimo spremeniti, da bomo boljše funkcionirali. Tudi Jupiter v Devici pomaga videti pravo vrednost stvari in predvsem uporabna vrednost duhovnosti postaja zelo pomembna!

Nasproti te polne lune bo tokrat sijalo Sonce povezano z Jupitrom. Ta dodatno in močno odpira vrata priložnostim za delovanje, novim možnostim za delo. Zemeljski Devici so duhovne Ribje energije precej tuje, vendar je tu ravno moč obeh znamenj – materializirati tisto, kar našo dušo zanima in v kar verjamemo! Kar si duša želi si želi tudi naš ego, samo malo dlje traja, da to sprejme, zato kar pogumno v pravo smer. Ego spusti svoje obrambne mehanizme, ko mu dokažemo, da smo srečni s tem, kar želimo, kar počnemo in ne s tem, kar mislimo, da moramo. Paradoks pa je v tem, da je treba najprej iti v pravo smer, šele potem dobimo čustveno stabilne in materialno oprijemljive rezultate našega truda. Ego bi sicer želel drugače, rad bi ‘varno v neznano’ – to pa ne gre.

Meje bodo v času polne lune precej zabrisane, a če to pravilno uporabimo to lahko pomaga, da se povežemo s tem, kar nam ponavadi ni tako realno in jasno. Vsekakor moramo paziti, da nas ne odnese v sanje, vendar je to idealen čas, da najdemo nove kreativne rešitve. Pa tudi, da uporabimo lastno duhovnost za rešitve v vsakdanu. Drug del te osi Ribi-Devica je povezan s tem, da delamo za kolektiv. Delovanje za skupnost je lahko precej naglašeno. Sprejemanje napak je pomembna lastnost Rib, ki jo Devica težje razume, ampak kot civilizacija in kot duhovna bitja se učimo, da smo človeška bitja, ne delovanja – potrebno je torej biti, sprejemati, ne samo delati. Pomembno vlogo v teh spremembah bo v septembru imel tudi Merkur v znamenju Tehtnice, ki išče ravnotežje, pravico, pravičnost med ljudmi, odnosi – in v Tehtnici bo ostal precej dolgo ter nam simbolično pomagal razumeti Človeka. Naše stiske, naše odnose, naše predsodke. September bo prilika za večje resetiranje, kajti prihajata dva mrka, ki naglašata spremembe. Zaenkrat imamo dovolj dela s tem, kar je.

Ozavestiti sebe in svoje delovanje, tako, da bomo lahko uresničili svoje sanje s pomočjo Device – to je naloga te polne lune.

Kaj pomeni to konkretno? Vzemite si čas zase, opazujte svoje sanje, poskrbite za svoje telo, zaupajte svojemu telesu, gojite intuicijo in če vam srečanje s kom pošlje mravljince po hrbtu ali naježi kožo – zaupajte svojim občutkom in drugim sporočilom svojega nezavednega.

Vedno bolj rabimo resnično zaupanje vase. Ob poplavi informacij, ki nas hitro lahko zmedejo, so nedokazane, neresnične ali namenoma prikrojene je razvoj intuicije pomembna varovalka, ki nam omogoči, da ločimo zrna od plevela. Devica je mojstrica tovrstne diskriminacije, torej izkoristimo te energije in stopajmo po svoji duhovni in fizični življenjski poti samozavestno, vedoč, da živimo svojo resnico, ne glede na to, kaj kaže kaotična podoba trenutnega sveta. Veliko institucij želi manipulirati z informacijami, na koncu pa je pred nami vedno le Človek. Tak, kot je – ranljiv in vreden ljubezni.

Z razvojem empatije in intuicije bomo dosegli sposobnost bistveno bolj realnega pogleda na svet, kot ga lahko samo z razumom – in v tem je paradoks in genialnost znamenja Ribi.

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.