logo

Samo-ljubezen nas lahko reši

new-moon-wideMlaj v znamenju Raka! Luna je v znamenju Raka doma, zato je ta mladi mesec še posebno občutljiv. Rak, ki predstavlja naš čustveni svet, je trenutno precej na udaru, v opoziciji z intenzivnim Plutonom v Kozorogu. To se lahko občuti zelo dramatično, pogosto kot globoki notranji pritiski na temo lastne kompetentnosti.

Energija je intenzivna in lahko ekstremno niha. Rojeva se nekaj takega, čemur lahko rečemo ‘močnoumje’ – poskrbimo, da se iz semena močne volje rodi naša odločnost, ne trma!

Razlika med odločnostjo in trmo je v iskrenosti in predvsem – samozavesti. Veliko čustev je v zraku, želje so močne. Če imate zadnje dni občutke, da niste dovolj dobri, da zamujate s projekti, da stvari niso take, kot bi morale biti in da je vse to vaša krivda, je to rakovska energija pod pritiskom. Jeza na druge se menja z jezo nase, frustracije so neizbežne.

Te frustracije imajo namen spodbuditi notranjega starša in najti pot do pravilne notranje strukture. Včasih se trudimo v svetu nekaj doseči in zgradimo strukturo, ki se kasneje izkaže, da je nepotrebna, da nas ovira ali pa je nepravilna.

Vprašajmo se torej:

Kje se sabotiramo?
Kje se počutimo šibki?
Kje se odločamo po volji drugih ali po nekih ‘splošnih merilih družbe’?
Na katrem področju se rabimo regenerirati, nahraniti naše potrebe?

Zdaj je čas, da naše notranje strukture nahranimo, zunanje pa preverimo.

Prevetrimo svoja mnenja in svoje okostenele ali rigidne ideje in ohranimo le tiste, ki so še vedno ‘naše’. Z marsom v Raku smo pripravljeni na boj za vrednote, za Ljubezen, ampak ne pozabiti na samo-Ljubezen!

Resnična samozavest ni stroga, ampak je igriva in sproščena, kajti rodi se s v toku življenja in z izkušnjami, ki nas naučijo, da je ravno najmočnejša struktura včasih lahko zelo mehka in prilagodljiva. Prevelika potreba po kontroli drugih je znak nezaupanja.

Ne smemo se jemati preresno, uporabimo Rakovski humor in lažje bomo našli pot iz navidezno težkih in dramatičnih pritiskov.

Kontroliramo pa itak lahko samo sebe, pa še to ne vedno … :) .

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.