logo

Seme odgovornosti

Anish Kapoor: Magic Bean, Chicago

Anish Kapoor: Magic Bean, Chicago

Ravnokar poteka polna luna v znamenju Device! Ta nam simbolno kaže, katero področje v naši natalni karti je tokrat ‘pod žarometom’. Kje se morda zaključuje nek proces, kam je smiselno usmerjati našo pozornost. Tudi če svoje rojstne karte ne poznamo, polna luna vedno prinaša neke vrste rojstvo ali zaokroženje nekega procesa.

Tekoča luna je lahko za nas tudi čustveni odmev sončnega mrka pred nekaj meseci, ki je bil v istem znamenju. Zato je smiselno napraviti refleksijo stanja, ki  je bilo aktualno konec lanskega poletja in preverimo, če se kakšna tema v našem življenju ponavlja. Tam je lahko ključ do nadaljnjih korakov.

Devičin aspekt je po naravi natančen, neizprosno pozoren do vsakega detajla in brezpogojno selektiven. Device imajo sposobnost biti izjemno kritične, pikolovske in po potrebi nergajoče. (Potreba se pokaže, kadar ne gre ‘zlepa’, npr. ko ljudje ne prevzamejo odgovornosti za svoje delo, takrat je treba ‘zgrda’).

Vse to je z razlogom –razvojna naloga Device v nas je ločiti zrnje od plevela in se naučiti t.i. pozitivne diskriminacije, ter tako vlagati moč in energijo v to, kar je za nas res pomembno. Taka miselnost pa je diametralno nasprotna obdobju trenutnega sonca v znamenju Rib. Ta prinaša fluidna razpoloženja, trenutke, ki so v najboljšem primeru lahko polni domišljje in navdiha, v slabem primeru pa rahlo moreči, skrb zbujajoči in otožni. Riba rada sanja (in to v najmanj dve smeri); Devica želi materializirati te sanje. Naša osebna naloga je združiti to dvoje in ustvariti tiste sanje, ki so smiselne.

Začetna težava Device v nas je nagnjenje k temu, da zaradi dreves ne vidi gozda. Vse se lahko zdi pomembno, vsak detajl je potencialno življenjskega pomena. Ko pa se sčasoma ta aspekt poveže s svojim nasprotjem, z Ribjo sposobnostjo razumevanja širše slike, pa lahko pride do izraza uporabnost Device. Pozitivna diskriminacija Device lahko postane zelo ekonomična, to je zemeljsko znamenje in ima pragmatičen pogled na svet. Stvari morajo biti smiselne, imeti logiko in red, sicer se ukvarjamo z abstraktnimi koncepti, ki nikoli ne morejo obstajati.

Devica pa je skrbna, želi narediti konkretne stvari in to tako, kot je prav. In poleg tega še dolgo uporabne in brez nepotrebnih volančkov. Lepa lastnost Device je tudi, da zna skrbeti za svoje zdravje, in posledično za zdravje drugih, tako lahko vsi še dolgo uživamo v sadovih svojega dela. Ribje energije so energije brezmejnega oceana, ali kozmosa … Ribam je pravzaprav vseeno, samo, da lahko plavajo. Device to malce omejijo, da imamo tudi na zemlji kaj od tega.

Modrost Device je zavedanje, da ko prevzamemo odgovornost (ne krivde!) za stvari, ki jih napravimo, lahko vsi prav dobro sobivamo. Pravzaprav nam ravno razvijanje notranjega aspekta Device pomaga ločiti odgovornost od krivde. Ko se ne počutimo več podzavestno krivi za stvari, za katere nismo odgovorni, tudi naše fantazije( dimenzije Rib) lažje spontano plavajo po bistrejših vodah in prinašajo nova duhovna spoznanja in univerzalne kozmične resnice. Te gredo spet skozi Devičino ‘sito’ in tako počasi prizemljujemo univerzalne modrosti tudi na kolektivnem nivoju.

Kako seme odgovornosti ločimo od plevela krivde?
Kje je potrebno prevzeti jasno odgovornost za svoje početje in počutje?
In kaj lahko spustimo, da gre svojo pot, ki se nas prav nič ne tiče, ker je morda kolektivna ali preveč abstraktna za tukaj in zdaj?

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.

Leave a Reply

*

captcha *