logo

Sonce v levu – pozdrav soncu!

sončnica

Toliko novega je v zraku ta teden! Kar po vrsti: saturn se po dolgem času odpravlja v ‘pravo smer’, uran pa se medtem obrača v retrogradnost. Že samo s prvim omenjenim kozmičnim obratom je bistveno lažje živeti, sprejemati odločitve in predvsem: delovati. Kot, da se je nekaj sprostilo, ne rabimo več razmišljati, želimo si delovati – in če si tega slučajno ne želimo, bo to kmalu drugače – ali pa bomo v to enostavno primorani. Huh!

Princip urana nam medtem pomaga preverjati, če so pretekle sprejete odločitve prave in prinese dodatne informacije (ali pa odnese napačne, za katere smo mislili, da so prave in pomembne). V povezavi s saturnom, ki bo sčasoma podpiral udejanjanje in fizično manifestacijo, je to precej močna kombinacija.

Venera (ki je zdaj v kardinalnem znamenju raka) tudi podpira čustveno jasnost, kakšne so vrednote in kaj je tisto, kar je potrebno narediti. Želi si udejanjanja in čustvene smelosti ter iskrenosti. Pluton v opoziciji z merkurjem nas lahko spravi v situacijo, ko ne bomo zadovoljni z lahkotnim govoričenjem ampak bomo želeli RAZUMETI. Globoko in morda celo malce obsedeno.

Vsako od teh kozmičnih stanj je precej pomembno za naše nadaljnje potovanje po letošnjem letu, poleg tega pa se v tem tednu zgodita še dve stvari: sonce gre v znamenje leva in mars se premakne iz tehtnice v škorpijona, kjer je takorekoč doma.

O marsu bomo še kakšno rekli ta teden, zaenkrat pa lahko uživamo v tem, da gre sonce v znamenje leva. To je čas, da si pridemo na jasno s svojim Jazom, da si ne pustimo vzeti svoje notranje pomembnosti in da se ne pustimo motiti v raziskovanju stika s sabo.

Čas poletnih počitnic morda ni najprimernejši za delovanje v smislu gradnje projektov ali zunanjih izrazov manifestacije, je pa to krasen čas, da se na to psihološko in čustveno pripravimo.
Kdo smo v resnici? Kaj želimo? Kako bomo to izvedli? Kaj je pomembno in kako lahko to vidimo? Zakaj smo taki in ne drugačni? To so teme, ki periodično rabijo preverjanje in neke vrste notranje psihološko in čustveno testiranje. Kot vsako leto peljemo avto na tehnični pregled, lahko vsako leto preverimo naše notranje stanje, naše čustveno zadovoljstvo in stik z našim jazom. Poletje in čas leva je za to zelo primeren čas.

Dovolimo si vzeti čas zase, za svoje misli, občutke, želje in ideje. Naj nas navdihne sonce, ki je psihološka metafora za naš pravi jaz, ki ga ne omejuje nihče – in ki se ne pusti omejevati. Viseti v preteklosti ali se strahovati prihodnosti ni tisto, kar naš globlji jaz dela unikatnega. Inspiracija je v sedanjem trenutku, kjer je tudi naša moč za spremembo, če si je želimo. Zmoremo veliko več, kot je tisto, kar smo naučeni in navajeni.

S soncem v levu je čas, da te stvari postavimo na mesto in da stik s sabo okrepimo do te mere, da je naše najmočnejše vodstvo notranji glas in ne zunanji odmevi drugih. Če tega stika ni, ga zdaj lahko vzpostavimo. Kar nas inspirira je vedno tisto, kar nam daje občutek veselja in lastne vrednosti, in naša naloga je, da to najdemo. Inspiracija ni prisilna, to je tisto, kar si želimo, ne tisto, kar se nam zdi, da moramo. To je energija intuicije, otroške sproščenosti, sposobnost, da najdemo rešitve na igriv način, delovanje iz srca, toplota čustev in varnost v spoznanju, da smo sami sebi največji dobrotnik.

Egocentrična stran tega znamenja tudi lahko pride na plano, a ni tisto, kar čustveno in duhovno razviti lev širi okoli sebe. Je pa včasih potrebno iti skozi to fazo, da se lahko sploh ločimo od vpliva drugih in tako razvijemo svoj pravi jaz. Ko jele- ta stabilen, pa lahko postane tisti sončni kralj, ki rad daje in deli ter ‘vlada’ z vzgledom, ljubeznijo in intuicijo. Ker ne moremo dati tistega, česar sami nimamo, je včasih potrebno to najprej poiskati v sebi. Za to pa si rabimo vzeti, kar potrebujemo, in to je lahko egocentrično obdobje našega delovanja. Vzeti si rabimo čas, prostor, morda kaj drugega, kar navadno ne pride v poštev. Ne ustrašimo se poti k svojemu sebstvu, praviloma moramo vedno porušiti nekaj zunanjih omejitev, da pridemo do notranje stabilnosti.

Vse to nam kaže lev, ki odpira nova vrata možnosti preko lastnih spoznanj. Vsi imamo leva v sebi, spustimo ga iz zlate kletke namišljenih omejitev in se spojimo z notranjim (srčnim) kraljem, ki nam bo kazal pot!

 

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.