logo

Take it easy … but take it anyway!

take it easy

Za nami je drugi aprilski mrk, tokrat sončni in v znamenju bika. Bik v osnovi prinaša željo po materializaciji vsega, kar smo pred tem ustvarjali na miselni in idejni ravni. Prinaša tudi neko bolj končno željo po jasnem ovrednotenju naših nematerialnih zakladov in prioritet.

Na eni strani torej želje, ki se jih zavedamo bolj kot kadarkoli, na drugi strani možnosti, vmes pa …?

Popolnoma je naravno, in predvsem potrebno, da ta kontrast med željo in zmožnostjo najprej zelo močno začutimo. Najprej je navadno obdobje kaosa, frustracije in močnega notranjega pritiska. Brez njega ne more biti jasne odločitve in posledično dejanj. Ljudje smo bili ta mesec pogosto nekako postavljeni v situacijo, kjer smo bili primorani opaziti čimveč nenavadnih in neprijetnih stvari v naši realnosti. Te poskrbijo, da je frustracija dovolj močna in se rodi želja po konkretnem premiku.

S tem, ko bomo kolektivno še nekaj tednov precej globoko v obdobju retrogradnega marsa v tehtnici, se ta premik zdi na trenutke nemogoč. Tehtnica ni najboljši zaveznik, ko je treba stopiti v akcijo in ne spodbuja spontanih in jasnih premikov. En del bi šel najraje na okope v boj za pravo stvar, drugi del pa išče mir in ravnotežje, ki bi prineslo najbolj pravične in mirne rešitve za vse vpletene. Tudi na osebnem nivoju tako bik kot tehtnica iščeta mir. Če želimo prizemljiti svoj notranji mir, ga najprej rabimo dobro spoznati, začutiti in ga počasi integrirati v svoj vsakdan.

Kaj naj torej s tem stanjem? Konec maja se bo mars premaknil ‘naprej’ in takrat bomo veselo in skorajda primorano šli vsak v svojo pravo smer. Vseeno pa nam to obdobje manj aktivnega marsa prinaša določena spoznanja. Morda so se zgodile stvari, ki nam dajejo nova zaupanja v pravičnost in upanje v nove možnosti kolektivnih povezovanj. Morda smo opazili, da odvisnost ni isto kot med-odvisnost, ali so-odvisnost, ki je temelj kvalitetne družbe in ključna za dobro povezovanje. Morda smo se naučili sprejeti, da se medsebojno potrebujemo in da s tem ni nič narobe. Morda končno razumemo, da ima vsak od nas določene kvalitete, ki koristijo vsem skupaj. Morda smo bližje temu, da se nam svita, kako svoje lastnosti uporabiti za boljše delovanje sebe in skupnosti. To niso majhne stvari, kljub temu, da se nam včasih zdi, da se nič ne premakne, se naša spoznanja krepijo v nas in počasi prehajajo v dejanja.

Vsak mlaj prinese odličen čas za planiranje in usmerjeno delovanje v prihajajočem mesecu. Tokratni je skupaj z mrkom, v biku, kar prinese ugodno klimo za razmišljanje o družini, vrtu, spremembi ali nadgradnji poklica. Tudi lastna vrednost in naši senzualne in fizične ter estetske potrebe bodo osvetljene.
Mrk je imel na kozmičnem nivoju lepo podporo s strani vladarjev komunikacije in transformacije. Ko stvari skomuniciramo, jih lažje udejanimo in spremenimo.

Vsak mrk nekaj osvetli, in ta nam zagotovo lahko pomaga, da dokončno izločimo vse, kar ni vredno našega truda in najdemo način, kako priti tja, kamor želimo biti. Naslednjega pol leta imamo čas, da se stvari počasi premaknejo. Poudarek je na počasnosti, kajti biku se nikoli ne mudi. Medtem, ko vztrajno koraka proti svojemu cilju, zna uživati v vsakem obroku, lepem dnevu in v izbrani družbi.

Bikovo načelo je ‘take it easy’. Mogoče pa za vse nas najbolj velja: Take it easy, but take it anyway ;) !

bikec

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.