logo

Tehtnica, Oven in mrk: ‘mi’ je novi ‘jaz’

fall-nature-hd-wallpaper-2

Tokrat najprej malo tehničnih informacij.

Polna luna v znamenju rogatega Ovna s popolnim luninim mrkom se sliši precej dramatično že samo po sebi. Nobene potrebe ni, da bi govorili o krvavi luni, kajti tehnično gledano je krvava luna vsaka polna luna. Ta je namreč najbolj osvetljena tik po sončnem zahodu – takrat se polno luno tudi najbolj vidi. Posebno zvečer, ko je spekter barv sončnega zahoda ujet v odsevu lune, ta lahko deluje zelo ‘rdeča’. Prva luna po jesenskem enakonočju pa je vedno med bolj vidnimi, preprosto zato, ker je luna v tem času najbližje zemlji. Če se komu zdi to zanimivo, se lahko dodatno posveti astronomiji, astrologija pa se ukvarja s simboliko teh pojavov, zato brez odlašanja preusmerjam pozornost na pomembne simbole trenutnega nebesnega stanja.

Mrk in polna luna sta prinašalca uvidov, sprememb in prebojev. Ta mrk je zadnji v sklopu četrtih mrkov v znamenju Tehtnice in Ovna, in tako zaključuje pomembno tematiko. Ta je, strnjena v en stavek: Jaz sem na eni strani, svet/drugi pa stojijo na drugi strani.

Nič ni dlje od resnice.

Načeloma Oven razmišlja o Sebi in predvsem sebi, pa še malo o Sebi … tokrat pa Človeštvo prihaja v obdobje, ko se je prisiljeno soočiti s tem, da izključno Sebe v bistvu ni. Gre za povezovanja, ki nas po naravni poti prisilijo, da se soočimo drug z drugim. To lahko poteka bolj ali manj zavestno, vsekakor pa poteka brez naše želje in vpliva. Oven je individualist, ki želi izraziti sebe, Tehtnica pa mu kaže, kako nepomembna je egocentričnost v primerjavi z odnosi, skupnostjo, pravičnostjo in  harmonijo.

Naša naloga je najti ravnotežje med obema, oziroma končno spoznati, da Ego ni nič slabega, če služi skupnosti. Da močen Ego ni isto kot velik Ego, ki je napihnjen in plava v oblakih. Močen Ego je zdrav ego, ki razume potrebe Človeka, njegovih čustev in zna prepoznati svoje lastne strahove v tistem, kar mu navidezno prihaja nasproti. Močan Ego prepozna strahove in se jih loti s srcem in razumom!

Trenutno je veliko pokazateljev na nebu, ki Človeštvo simbolno opominjajo na to, da je pomembno biti v stiku s sabo in s tistim, kar nas dela ljudi. V vrtincu novih in nepoznanih čustev smo kot mozoljast najstnik pozabili samega sebe in se zapodili v drugega, ki je navidezno vir naše sreče ali tegobe.  A vesolje nas prijazno opominja, da smo vedno lahko ljudje, ne glede na to, kdo smo in kaj smo.  Možnosti je iz dneva v dan več! Samega sebe, Človeka, pa najdemo pogosto ravno v stiski, zato ni naključje, da preko stiske rastemo in razvijamo svoj socialni čut in spoznavamo svoje druge plati.

Saturn je končno vstopil v znamenje Strelca, kjer bo ostal 2 leti, in Strelca, tako kot Tehtnico, zelo zanima pravičnost in širina duha. Saturn v tem znamenju prinaša na nek način prisilno razumevanje širše slike. Varna samozagledanost v naše sisteme, ki se že dolgo majejo, na preizkus postavlja tudi Pluton v Kozorogu, ki zahteva globlje spremembe. Ne upirajmo se preveč, Pluton poruši vse, kar ni funkcionalno, zraven pa nas čustveno preobrazi in nam naloži nove modrosti.

Na drugi strani neba tudi Neptun brska po naših iluzijah in jih spreminja v idealistične vrednote -in nekatere utopične ideje. Če se ljudje ne bi jemali preresno, in če ljudje ne bi po nepotrebnem trpeli, bi celotna situacija na svetu lahko bila precej komična. A cinizem še nikoli ni rešil ničesar, zato stran z njim,  in tudi s sarkazmom, ki je samo izraz notranje ranjenosti in strahu pokazati svoje pravo ranljivo lice. Inteligenca veliko bolje služi, ko je povezana s srcem in ne izolirana v umu!

Človeštvo je namreč kot otrok, ki je prisiljen – končno -odrasti, sprejeti odgovornosti za svoja dejanja tako v preteklosti, kot v sedanjosti. In sprejeti, da stvari niso, kot bi jih želeli videti, ampak morda drugačne. Kot odraščajoči najstnik, ki ne želi biti poklican na zagovor, kadar stvari ne gredo v redu, ampak se rad skrije v svojo sobo, sedimo na svojih digitalnih igračkah in teoretično spreminjamo svet. Medtem, ko se življenje spreminja iz ure v uro, mi razmišljamo o preteklosti in prihodnosti, hranimo svoje strahove in ignoriramo kolektivno senco, samo zato, da nam ni treba vstopiti v Zdaj in spremeniti česarkoli pri sebi.

Seveda se ne mudi, Življenju se ne mudi, ker se vse dogaja v pravilnem prostorsko-časovnem zaporedju. Ampak v končni fazi so spremembe bistveno lažje, če so prostovoljne in storjene s širokim srcem in za dobro nas vseh. Kaj to skupno dobro sploh  je, moramo spoznavati sproti, kajti naše ideje se morda ne ujemajo z drugimi. Tudi druge ljudi je, tako kot nas, strah, da bi neznane sile in nepotrebni zapleti omejili njihovo svobodo ali ranili njihovo varnost.

Ko bomo razumeli, da vse, kar VSI ljudje počnemo na VSEM svetu izhaja iz samo ene potrebe: da bi bili varni in ljubljeni, bomo lažje sprejemali tudi to, kar delamo in česar ne delamo.

Trenutno obdobje je idealno za to, da najdemo Otroka v sebi, pregledamo svoje notranje motivacije in strahove, ter tega Otroka na novo vzgojimo, če je to potrebno. Stvari niso take, kot so bile, niti take, kot mislimo, da bodo, ampak so take, kot so. Kakšne pa so? Bomo verjeli enemu ali drugemu pompoznemu mediju, ali Človeku v sebi, ki smo ga sami vzgojili s trudom in iskrenostjo?

Oven in Tehtnica sta ZA človeka, na vse kriplje se trudita, da bi dojeli, kaj imeti odnos s sabo in drugimi sploh pomeni. In mi se lahko potrudimo na svoj način. Lahko razmislimo, kje naše osebne želje srečajo skupne potrebe in kako lahko ohranimo identiteto in istočasno ostanemo povezani ter odgovorni za širšo skupnost.

Brez odnosa ni Človeka in to je lekcija trenutne nebesne simbolike. Italjanski pregovor pravi ‘kdor sam obeduje, sam umre’ in polni krožniki blagostanja niso tisto, ‘za kar smo se borili’, temveč so lahko edino rezultat dobre duhovno-čustvene ekonomije.

Na dobrih odnosih pa je treba delati – to nam sporoča Devica, ki se pripravlja na pomembnejšo vlogo v naslednjem obdobju, tako kot Tehtnica. Razvijmo čut za pravičnost, za diskriminacijo v pozitivnem smislu, da bomo lahko ločili Človeka od njegovega ali svojega strahu in kar pogumno v Življenje.

Obilje je posledica dobrih odnosov, ne pa samo sebi namen.
In Obilje vsekakor ni plod, ki raste na polju Strahov!

 

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.