logo

Vodnarji


1504542_10151901966911299_552028466_n
Vodnarji so tradicionalno opisani kot razumski, hladni, čustveno oddaljeni, intelektualni in ekscentrični. Nekako zemeljska varianta Spocka iz Star Treka, ki je kot pol Vulcan pol Človek nesposoben čutiti in samo razmišlja.

Je res tako? Kar se ekscentričnosti tiče, se ji nima smisla upirati. Vodnarji so navadno precej ponosni na svoje male ali velike drugačnosti. Individualizem je vodnarska notranja nuja, saj Vodnar raziskuje meje sistemov, ki se ga dotaknejo in pogosto išče nove horizonte vseh vrst. Nekako naravno jih privlačijo teme, ki so univerzalne, vključno z univerzumom samim. Nek splošni red, preko katerega smo povezani z vsem ostalim – to zanima Vodnarja. Če tega reda ni moč videti na prvi pogled, ga je navadno pripravljen do neke mere raziskati kar sam. Vodnarji obeh spolov se v sebi zelo zabavajo, ko iščejo vzporednice med različnimi situacijami na svoj, izviren način, in jih potem (pogosto v obliki dragocenih informacij) ponudijo svetu.

Ta aktivnost je včasih popolnoma neopazna na zunaj, zato delujejo odmaknjeno in nezainteresirano, medtem, ko se pod gladino dogaja marsikaj. Ta gladina ni vodna, kot tudi vodnarska voda ni mokra, ampak predstavlja tok idej in misli, ki jih Vodnar črpa iz svojega večnega vira in neumorno daruje Človeštvu. Privid odmaknjenosti je tako potreben predvsem zato, da ne izgubljajo časa z nepotrebnimi malenkostmi in se lahko posvetijo res pomembnim temam. Njihovo notranje bistvo pa je precej daleč od ambivalentnosti. Zelo občutljiva bitja so, ki jim je globoko mar za njihovo okolje. Evolucija, revolucija, reorganizacija – to so vodnarske teme.

Vodnarji so družabni. Razlog, da v družbi raje premlevajo ideje, kot čustva, je ta, da se močno zavedajo svoje globoke intenzivnosti in menijo, da je le-ta moteča za višje skupne cilje. Njihovo bistvo je namreč to, kar je vizionarsko, univerzalno in humano. Vodnarja ne zanima toliko, da je na vogalu sosednje ulice restavracija, kjer se lahko dobro nahraniš; njega zanima, kako poskrbeti za to, da na svetu sploh ne bo lakote. To je njegova najbolj pozitivna notranja bit. Kdorkoli je prvi izjavil ‘za najvišje skupno dobro’ je skoraj zagotovo imel vodnarski preblisk.1507023_10151929320722675_1577341097_n 
 
Biti vodnar pomeni imeti sposobnost univerzalnega, širšega razmišljanja. Biti vodnar tudi pomeni imeti dostop do izjemno dobre intuicije in uvidov. Biti v stalnem in sproščenem stiku s svojo intuicijo in svojimi čustvi, pa pomeni biti srečen Vodnar.

 

Znani vodnarji: Valentin Vodnik, Dragan Živadinov, Evald Flisar, Tomaž Pandur, Federico Fellini, David Lynch, Wirginia Wolf, Bob Marley, W.A. Mozart, Lewis Carroll, Gertrude Stein, Thomas A. Edison, Abraham Lincoln, Yoko Ono, Nikolaj Kopernik, Anton Čehov, Germaine Greer, Opra Winfrey, Alfred Adler, Eva Braun, Robbie Williams … ah, dovolj!

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.