logo

Zakaj smo vsi malo vodnarji (in zakaj je to dobro)

Screen shot 2015-01-20 at 10.20.53 PMMladi mesec v znamenju Vodnarja prinaša  -tako kot vsak začetek  cikla-  temo spremembe. Glede na to, da se s tokratno mlado luno začenja tudi kitajsko novo leto v znamenju ognjene opice, je ta začetek na kolektivni ravni še bolj podprt. Ni zanemarljivo, da skoraj tri miliarde ljudi, ki uporablja kitajsko astrologijo po svetu, dojema ta dan kot nov začetek in v skupno zavest projicira podobo rdeče, ognjene opice. Opica je tradicionalno tista ki je bistra, hitra, premetena, je pa tudi nagajiva in zelo intenzivna ter pogosto neučakana in nekontrolirana. Letošnje leto je tudi pod vplivom marsa, istočasno pa ima vibracijo števila devet.

Kaj vse to pomeni, prevedeno v pogovorni jezik?
Pomeni predvsem, da se bomo verjetno veliko ukvarjali s temami kot so odgovornost (sprejemanje le-te), nepravičnost, ihtavost, nepremišljenost. Veliko bo lahko impulzivne energije in dobro jo je usmerjati v prave smeri, sicer postane kot ‘opica’, ko nam misli švigajo v vse smeri, mi pa ne vemo kaj bi z vsemi temi informacijami in na koncu naredimo impulzivno nekaj, kar je še najmanj dobro za nas in vse druge. Pazimo se pred izbruhi jeze, svoje ali drugih, kajti ta jeza ni izraz resničnih čustev, je le frustracija ob pomanjkanju stika s sabo, in če nanjo odreagiramo, nas lahko odnese proč od bistva, s katerim se rabimo soočiti. Impulzivna energija je površinski izraz želje po spremembi, če jo uravnovesimo, jo lahko usmerimo tja, kjer bo prišla prav.

Take energije ponujajo tudi možnost za zaključevanje nekega obdobja, število devet je povezano tako v kabalističnem kot numerološkem smislu s simboliko konca, duhovnega preporoda in predfaze novega začetka. Morda ni naključje, da smo državljani sveta v tako kratkem času letos že bili priča veliko smrtim pomembnih posameznikov, kajti zaključuje se nek cikel razmišljanja in delovanja. Prihaja čas za … nove čase. Teh novih časov se večinoma bojimo, ker pozabljamo, da smo sami tisti, ki kreiramo spremembe in s tem prihodnje dogodke.

Vsekakor je na kolektivnem delu zemeljskega dojemanja podprta energija spremembe. Vodnarski mlaj je tisti, ki je teh, tako potrebnih  sprememb, najbolj sposoben in vodnarske kvalitete v vsakem izmed nas so tiste, ki nam bodo pomagale pri tem. Kdor pozna lastno astrološko karto, naj se poglobi v področje, ki mu vladata uran in saturn, drugi pa lahko intuitivno najde pri sebi kvalitete vodnarja, za katere je zdaj pomembno, da stopimo v stik z njimi. (Vodnar podpira uvide, spremembe, nove načine delovanja – če jih opazimo).

Emocijam trenutno s to luno simbolično vladata saturn in uran, zato so istočasno nepredvidljive, električne in tudi grobe, fundamentalne. Pretresejo nas lahko do dna in spoznanja so včasih zelo hitra in globinska. Lažje tudi odstranimo, kar nam ne ustreza, ali pa se odstrani kar samo, preko nenavadnih zunanjih dogodkov.

Vse mogoče zna priti na plano, če smo pozorni, zato je pomembno predvsem, da se ukvarjamo s sabo in opazujemo svoja čustva. Glede na to, da se v takih trenutkih išče umska produktivnost je vodnarsko-razumska pot precej naklonjena temu, da se opazujemo ‘od zunaj in znotraj’. Svoja čustva bomo namreč želeli razumeti in ker se to ne da vedno takoj, je ključno, da jih sprejemamo.

Kaj je tu še posebno vodnarskega?

Taka aktivnost je včasih popolnoma neopazna na zunaj, zato lahko deluje odmaknjeno in nezainteresirano, medtem, ko se pod gladino dogaja marsikaj. Ta gladina ni vodna, kot tudi vodnarska voda ni mokra, ampak predstavlja tok idej in misli, ki jih naš vodnarski aspekt črpa iz svojega večnega vira in neumorno daruje Človeštvu. Privid odmaknjenosti je tako potreben predvsem zato, da ne izgubljamo časa z nepotrebnimi malenkostmi in se lahko posvetimo res pomembnim temam. Notranje bistvo pa je precej daleč od ambivalentnosti. Zelo občutljiva obdobja so lahko pred nami, ko nam je globoko mar za naše okolje. Evolucija, revolucija, reorganizacija – to so vodnarske teme.

Da bi lažje razumeli vodnarja v sebi še odlomek iz opisa Vodnarske psihe:

Vodnarji so družabni. Razlog, da v družbi raje premlevajo ideje, kot čustva, je ta, da se močno zavedajo svoje globoke intenzivnosti in menijo, da je le-ta moteča za višje skupne cilje. Njihovo bistvo je namreč to, kar je vizionarsko, univerzalno in humano. Vodnarja ne zanima toliko, da je na vogalu sosednje ulice restavracija, kjer se lahko dobro nahraniš; njega zanima, kako poskrbeti za to, da na svetu sploh ne bo lakote. To je njegova najbolj pozitivna notranja bit. Kdorkoli je prvi izjavil ‘za najvišje skupno dobro’ je skoraj zagotovo imel vodnarski preblisk.

Bolj, ko smo v stiku z notranjim aspektom vodnarja, bolj morda opazimo, kako smo lahko sami sebi na poti, kadar želimo narediti nekaj novega na star način.

‘Staro’ postaja nevzdržno in Vodnarska luna nas brezosebno a modro spomni na dejstvo, da nove stvari potrebujejo nove pristope. Gre se za energijo ozaveščanja različnosti in na nek način pravičnosti. Vedno bolj vidimo stvari kot so (in ne kot bi morda želeli, da so).

Velika lahko postaja želja po iskrenosti in nekaj lahkotnega je v tem, da dovolimo sebi, da smo resnično taki, kot smo. Ko si upamo (včasih celo drznemo) povedati tisto, kar mislimo, prestanemo uranski trenutek, ki nas prerodi. Čas je za to, da preverimo, kje so naši cilji. Predvsem tisti, povezani s širšo sliko in kje je naše mesto v izboljšanju našega in skupnega življenja.

Posebno so dobrodošle meditacije in afirmacije na temo pionirstva, manifestacije in avtentičnosti. Sanje, sporočila in prebliski v takem obdobju lahko posebno bujno obrodijo. Poslušajmo navznoter in navzven. Za vsak slučaj tudi kaj zapišimo, velikokrat razumemo uranske prebliske šele kasneje ;)

Vodnarska ideja je tudi ta o skupnem nezavednem. Vodnar se zaveda, da vsa živa bitja, ki obstajamo, smo kadarkoli obstajala in še bodo obstajala, na nek način dobesedno dihamo isti zrak. Resda prečiščen, a isti. Veliki modreci, filozofi in misleci so vedno razumeli medsebojno povezanost, ki jo kvantna fizika potrjuje – ko sta dva delca enkrat združena, ostaneta povezana ne glede na to, kako daleč sta. Če dihamo iste atome, ki so jih izdihovali naši predniki, potem smo energijsko povezani in smo most med prihodnostjo in preteklostjo. Tudi teorija Velikega poka je korektna v tem, da nas spomni, da izhajamo iz Enosti, v kateri smo bili Eno, in smo zato večno povezani. To velja tako za prostor kot tudi čas.

Vodnar predstavlja tudi električno energijo in njej pripisano hitrost – trenutek, ko lahko največ naredimo za vse je torej vedno Zdaj. Ne moremo biti hitrejši od Zdaj.

Vodnarska naloga, ki nas vse čaka, je najti stik s temi resnicami in pogum, da jih živimo. Pri tem pa je izjemno pomembna disciplina – to je vodnarski paradoks in resnično razumevanje svobode.

 

Tina Turk is practitian of analytical psychology and psychotherapy in her private practice in Ljubljana, Slovenia. She is interested in psyche, symbols, arts and somatic work, especially with trauma-related problems.